Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Influensaspridningen stannar av

Spridningen av svininfluensan börjar avstanna i norra Sverige. Det var en av myndigheternas slutsatser av smittbevakningen som presenterades i Rosenbad på torsdagen. Hittills har inget i utvecklingen överraskat. Ett dödsfall i samband med vaccination utreds.

Efter att antalet smittade i norra landet dubblerats på veckobasis är de snabbt avtagande den senaste veckan. I övriga delar av landet ökar det dock fortfarande, men sammanlagt syns en utplaning av kurvan vilket kan tala för att Sverige är nära vändpunkten. Det menade Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlson under torsdagens presskonferens som hälsominister Maria Larsson kallat till.

- Influensan är på uppgång i arton EU-länder och den har peakat i sex enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste rapport. 474 dödsfall har inträffat i Europa och 33 procent av dem har tillhört icke-riskgrupper – alltså samma siffror som vi sett tidigare, sade Maria Larsson.

Läkemedelsverkets Ingemar Persson, läkare och utredare, konstaterade liksom flera andra vid presskonferensen samma sak, det vill säga att inget har hittills avvikit från det man redan visste om influensan.

Socialstyrelsens avdelningschef Anders Tegnell påpekade dock att det inte finns anledning att luta sig tillbaka utan att vaccinationsinsatsen bör fortsätta med samma intensitet som hittills. Någonstans mellan 35 och 40 procent är hittills vaccinerade.

Men för att uppnå en samhälleligt god skyddseffekt bedöms minst 50 procent vara en lämplig nivå. I morgon fredag får landstingen 675.000 nya doser och när de har delats ut har sammanlagt 4,5 miljoner personer behandlats, vilket skulle uppfylla myndigheternas önskemål.

Bland övrig svensk statistik som nämndes på presskonferensen, och som alltså överensstämmer med förväntningarna, hör att en stor majoritet av biverkningsrapporterna handlar om influensaliknande symptom och lokala smärtor.

Av hittills 400.000 vaccinerade barn har få svåra biverkningar rapporterats.Uppskattningsvis  70 procent av landets gravida har vaccinerats, men bland dem har bara 9 allvarligare biverkningar uppstått.

5 av landets sammanlagt 31.000 har fått missfall efter vaccinationen, men i inget fall har  samband konstaterats. Allmänt gäller att 10 till 15 procent av alla kända graviditeter slutar i missfall. Inte heller har samband konstaterats i 11 av de 12 dödsfall som inträffat efter vaccinering.

- Det som är i medierna i dag, det tolfte fallet, handlar om en person som genomgick en hjärttransplantation för arton år sedan och som en vecka efter vaccinationen i oktober togs in på sjukhus med en allmän sjukdomsbild där förloppet senare utvecklades till en bortstötningsreaktion av det transplanterade hjärtat, berättade Läkemedelsverkets Ingemar Persson.

- Detta är givetvis föremål för en mycket noggrann utredning av oss själva. Vi har hittills sagt att ett samband inte kan uteslutas, men det finns flera andra förklaringar. Vi vet från de medicinska journalerna att patienten ifråga hade inte en idealisk medicinering för att förhindra avstötningen. Patienten hade inte skött det på ett bra sätt. Vaccineringen kan fortfarande vara en bidragande orsak, men det utreds som sagt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.