Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Information från svenska vägtullar kan ha nått obehöriga

Other: Leif R Jansson/TT

I samband med att Transportstyrelsens it-drift lades ut på entreprenad kan information om alla som passerat vägtullarna i Stockholm och Göteborg ha läckts till obehöriga, rapporterar SVT.

Bilar som passerar vägtullarna i Stockholm och Göteborg registreras för att erläggas med trängselskatt. Det är Transportstyrelsen som hanterar systemet och IBM som sköter it-driften av det.

Eftersom personal på IBM som inte gått igenom de lagenliga säkerhetskontrollerna har jobbat med driften av Transportstyrelsens it-system kan även informationen från vägtullarna ha spritts till obehöriga.

– Det här utsätter bland annat människor med skyddad identitet för risker. Man ska inte kunna komma åt den typen av information och kartlägga någons rörlighet, säger riksdagsledamoten Nina Lundström (L), som sitter i trafikutskottet, till SVT.

Innan försöket med trängselskatten inleddes i Stockholm 2006 drev Liberalerna frågan om risken att bilförarnas integritet skulle kränkas i och med registreringen.

– Det här var en jättediskussion innan trängselskatten infördes. Inte minst frågan kring hur vi skyddar personer med skyddad identitet och personer som riskerar att råka ut för kvinnofridsbrott, säger Nina Lundström.

Nina Lundström har återigen tagit upp ämnet som en fråga ställd till den numera före detta infrastrukturministern Anna Johansson (S).

”Vilka åtgärder avser infrastrukturministern att vidta för att stärka systemen för informationsskydd av uppgifter om personer med skyddad identitet som insamlas på grund av trängselskatt?” frågar Nina Lundström.

Hon tycker dock inte att hon fick ett tillfredställande svar av Anna Johansson under det särskilda mötet med Trafikutskottet som hölls i samband med att it-skandalen uppdagats. Till SVT säger hon att hon kommer att ställa om frågan.

Läs mer: ”Ann Linde informerades i september 2015”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.