Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Inga flyktingar från Turkiet till Sverige”

BERLIN. Om det kommer till en överenskommelse med Turkiet och flyktingar ska fördelas mellan EU-länderna så förblir dörren till Sverige stängd.

– Andra länder ska stå först i kön. Just nu har vi gjort mer än något annat land, säger justitieministern Morgan Johansson (S) på besök i Berlin.

Justitieministern Morgan Johansson kommer från ett besök hos den tyske inrikesministern Thomas De Maizière, de två ministrarna har ansvaret för gränsskyddet i sina respektive länder.

Om en och en halv vecka väntar EU-toppmötet med Turkiet, det möte som inte blev av förra veckan på grund av attentatet i Ankara.

Om förhandlingarna med Turkiet inte leder till något resultat tvingas vi till ”andra åtgärder” sade den tyske inrikesministern på en kort presskonferens. Om det å andra sidan kommer till en uppgörelse och om Turkiet lyckas stoppa flyktingsmugglingen så är det meningen att EU ska avlasta Turkiet och ta emot flytkingkontingenter som helt legalt kan flygas till Europa.

Sverige och Morgan Johansson vill ha en uppgörelse med Turkiet, samtidigt säger justitieministern att det inte innebär att Sverige tar emot några kontingenter.

Sverige tog emot 160.000 asylsökande i fjol, mest i EU i förhållande till invånartal. Morgan Johansson tycker att Sverige gjort sitt för ett bra tag framöver.

–Vi kan inte gå först igen.

Så hur länge ska de nuvarande reglerna gälla med id-kontroller vid gränsen?

– Vi plockar inte bort dem förrän vi känner oss trygga över att situationen från 2015 inte upprepas igen.

Just nu kommer det cirka 6-700 flyktingar i veckan till Sverige, de allra flesta via Tyskland.

Morgan Johansson ser de så kallade Visegrad-länderna – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – som det största hindret för att få till stånd en gemensam europeisk lösning.

De fyra vill inte delta i någon fördelning av bördorna. Frågan är hur de ska förmås att ändra ståndpunkt. Morgan Johansson nämner två tunga argument.

– För det första står hela Schengen på spel när land efter land känner sig tvingat att införa gränskontroller. Det kommer att kosta de här länderna mycket, det är det ena de ska ha klart för sig.

Han fortsätter:

– Deras agerande undergräver också den europeiska känslan för oss alla. Att vara med i EU innebär inte bara att man ska dela på pengarna i strukturfonderna. Det finns både rättigheter och skyldigheter, säger justitieministern och tillägger att Sverige som nettobetalare till EU kan komma att kräva att bidragen sänks.

Morgan Johansson tar ett konkret exempel för att berätta hur man kan gå tillväga.

– I höstas satt jag två timmar med en polsk statssekreterare. Han hade samma argument hela tiden – det är svårt att integrera flyktingarna, de kan inte språket, de har en annan religion, asylsystemet är anpassat till ryska flyktingar, berättar Morgan Johansson.

– Jag var nära att säga att det inte var så förfärligt länge sedan som polacker flydde till Sverige. Vi hade kunnat säga att de hade en annan religion och att vårt asylsystem är anpassat till norrmän.

Det sade inte justitieministern.

– Jag sade istället att det handlar om i fall Polen vill vara med som en konstruktiv spelare i Europa eller ställa sig vid sidan om.

Det hela slutade med att Polen accepterade att ta emot flyktingar enligt en speciell fördelningsnyckel. Några veckor senare fick landet en ny nationalkonservativ regering och läget var plötsligt ett helt annat.

– Nu har vi en väldigt dramatisk situation i Europa. Uppsplittringstendenserna förstärker varandra när populistiska politiker vill vinna fördelar, säger Morgan Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.