Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Inga rekord men segt snötäcke

Snöälskande barn har fått sitt lystmäte.
Snöälskande barn har fått sitt lystmäte. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Mars 2013 har kännetecknats av den där känslan av segdragen vinter och hukande vår. Trots kylan är det faktiskt inte fråga om några rekord. Men det står klart att Stockholm har haft sitt tredje längsta sammanhängande snötäcke.

Man skulle kunna tro att årets marsmånad har varit kallare än på mycket länge, men det var faktiskt bara sju år sedan månaden var kallare på de flesta håll i Sverige. Det beror på att det i början av mars var milt i söder och i slutet var ganska milt i norr.

Fast längst uppe i norr kan det visa sig bli den kallaste sedan 2001 eller möjligen 1981, och vid Östersjön har medeltemperaturen varit lägre än på 25 år, enligt SMHI.

Trots att nätterna varit bistra under större delen av månaden finns det inte heller några enskilda temperaturrekord att hämta. Den lägsta noteringen blev –36 i Nikkaluokta den 4 mars, men så sent som den 23 mars 2008 hade samma plats hela 41 minusgrader.

Det blev inte ens ett så kallat nationellt isdygn (då ingen plats i landet registrerar plusgrader), något som är ovanligt i mars. Men det var nära några gånger.

Men har ändå inte maxtemperaturerna under denna årets första ”vårmånad” varit rekordlåga? Nej, inte det heller. Den 6 nådde kvicksilvret trots allt 13, 6 grader i Kristianstad, vilket inte är oävet för mars (även om det är i en annan division än fjolårets nästan 22 grader).

En sak som sticker ut lite mer är snötäckets längd, och där finns det ännu en (mycket liten) teoretisk rekordmöjlighet. På söndagen står det klart att Stockholm nu haft sitt tredje längsta sammanhängande snötäcke sedan man började mäta detta 1905.

Med 123 dagar slår huvudstaden därmed säsongen 2010/2011 och 1978/1979, som kom upp i 122 dagar. Det är längre än under de klassiska krigsvintrarna.

För att det ska bli all time high behöver dock snön ligga kvar till den 27 april, och det är nog inte särskilt troligt. 1969/1970 låg snön nämligen hela 149 dygn i Stockholm, från den 23 november till den 20 april. Tvåa i genren är säsongen 1965/1966 med 142 dygn.

Förresten, kanske kan det bli ett par blygsamma rekord, trots allt. Det kalla högtrycket har ju gett soligt och mycket torrt väder, och Västerås och Falun ser med 0,1 mm respektive 1,7 mm ut att slå nya torkrekord för mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.