Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inga-uppfoljningar-av-tillsynen-ivo-far-kritik-av-riksrevisionen/

Sverige

Inga uppföljningar av tillsynen – Ivo får kritik av Riksrevisionen

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Inspektionen för vård och omsord. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har misslyckats i viktiga delar av sitt uppdrag.

Det konstaterar Riksrevisionen, som riktar skarp kritik mot såväl Ivo som regeringen.

Myndigheten skapades 2013 för att tillsynen över svensk vård och omsorg skulle bli effektiv och strategisk. Ivo skulle komma tillrätta med en rad problem som fanns när Socialstyrelsen hade ansvar för tillsynen. Men myndigheten har misslyckats på flera grundläggande punkter, visar en ny rapport från Riksrevisionen.

Tanken var att Ivo skulle göra inspektioner på eget initiativ för att utreda risker i viktiga delar av vården. 

Ivo har cirka 375 inspektörer som ska bedriva tillsyn över ungefär 50.000 verksamheter och 225.000 legitimerade personer. Hittills har knappt några egna initiativ till inspektioner tagits alls – utan i stället har granskningar gjorts på förekommen anledning – utifrån inkomna anmälningar. 

Myndighetens verksamhet bedöms av Riksrevisionen varken vara strategisk eller effektiv.

Orsakerna är delvis att regeringen inte gett myndigheten stabila och långsiktiga förutsättningar. Delar av anslagen har bestått av tillfälliga medel som beviljats för ett år i taget, och det har försvårat en stabil och långsiktig personalförsörjning.

– För att kunna utveckla verksamheten, samt rekrytera och behålla personal, behöver Ivo ha stabila ekonomiska förutsättningar. Men regeringens ekonomiska styrning har varken varit konsekvent eller långsiktig, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Tillgång till tillförlitliga data som gör det möjligt för inspektörerna att arbeta effektivt och riskbaserat har saknats, vilket innebär att Ivo kan ha missat viktiga problemområden och riskobjekt.

It-systemet har inte gått att arbeta med: sju av tio inspektörer uppger att it-stödet i liten utsträckning är användbart i tillsynsarbetet.

– Ivo ärvde it-system från Socialstyrelsen, som egentligen togs fram för andra uppgifter. Det har bland annat lett till att inspektörerna måste lägga ned mycket tid på manuella sökningar och källkontroll, säger Charlotta von Porat, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.

Ivo saknar också bedömningsstöd som behövs för att tillsynsbesluten ska vara enhetliga i hela landet, och inga systematiska uppföljningar av Ivo:s tillsyn har gjorts, konstaterar Riksrevisionen

– Ivo har visserligen gjort mätningar av förtroendet för myndigheten, men har ingen samlad kunskap om hur tillsynen påverkar tillsynade verksamheter över tid, säger Charlotta von Porat.

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att ge Ivo stabila ekonomiska ramar.

Ivo rekommenderas att:

• utveckla riskanalyserna och styra dem till områden där de gör mest nytta

• göra bedömningsstöden lättåtkomliga för att öka enhetligheten i tillsynsbesluten

• systematiskt följa upp resultatet av tillsynen.

Läs mer: Ivo öppnar utredning mot fem regioner rörande sjukhusens materialbrist