Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-atgard-av-jk-efter-utpekande-av-engstrom/

Sverige

Ingen åtgärd av JK efter utpekande av Engström

Krister Petersson.
Krister Petersson. Foto: Polisen

Efter utpekandet av Stig Engström som statsminister Olof Palmes misstänkte mördare mottog Justitiekanslern (JK) flera anmälningar om förtal av avliden och misstänkt tjänstefel avseende chefsåklagare Krister Petersson.

JK har nu beslutat att inte vidta några åtgärder i ärendet. 

TT Text

I beslutet skriver JK att anmälan riktar sig mot en åklagare som lämnat uppgifter i tjänsten. ”Uttalandena faller utanför det område som täcks av meddelarfriheten och föranleder inte heller i övrigt någon tillämpning av bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen”, står det i beslutet.

JK konstaterar att anmälan således inte avser något som faller inom Justitiekanslerns kompetens som yttrandefrihetsåklagare.

”Justitiekanslern vidtar inte någon åtgärd med anledning av anmälan”, står det i beslutet.

Läs mer: DN:s rapportering om mordet på Palme

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt