Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ingen förlikning mellan Ocean Gala och Migrationsverket

Kryssningsfartyget Ocean Gala.
Kryssningsfartyget Ocean Gala. Other: Tor Erik Schröder/NTB/TT

Överläggningarna i Norrköpings tingsrätt mellan Migrationsverket och rederiet bakom asylfartyget Ocean Gala har avslutats i oenighet, skriver SVT Nyheter. Det innebär att tvisten får lösas i rätten.

Tanken var att kryssningsfartyget Ocean Gala som ägs av Floating Accomodations skulle bli ett asylboende med upp till 1.800 personer i Härnösand. Men planerna stoppades av kommunen som ansåg att båten saknade bygglov för att kunna användas som bostäder.

Läs mer: ”Giftigt och farligt för människor” där flyktingbåten ligger.

Migrationsverket sa upp hyresavtalet eftersom de ansåg att rederiet inte uppfyllde avtalet. I september 2016 svarade ägarna med att stämma Migrationsverket på 250 miljoner kronor på grund av avtalsbrott.

Nu har parterna träffats för en så kallad muntlig förberedelse i Norrköpings tingsrätt. Där framgår i protokollet att man står så långt ifrån varandra att man inte hittar någon samförståndslösning, skriver SVT. Det innebär att det blir rättegång i tvisten.

Huvudförhandlingen kommer att hållas tidigast efter sommaren 2018.

Fartyget låg vid Utansjö hamn i norr om Härnösand under sommaren 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.