Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-gripen-for-mord-pa-16-aring-van-till-familjen-vara-barn-fortjanar-mer/

Sverige

Ingen gripen för mord på 16-åring – vän till familjen: ”Våra barn förtjänar mer”

”Våra barn förtjänar mer”, säger Saida Hussein Moge (S) efter mordet på en 16-årig pojke i Göteborg.
”Våra barn förtjänar mer”, säger Saida Hussein Moge (S) efter mordet på en 16-årig pojke i Göteborg. Foto: Lars Näslund, Privat

En 16-åring sköts ihjäl i Länsmansgården i Göteborg tidigt i går, torsdag. Polisen har hållit förhör med flera vittnen, inklusive en flicka som också skottskadades, men hittills har ingen kunnat gripas. 

– Så här kan vi inte ha det. Våra barn förtjänar mer, säger Saida Hussein Moge (S), som kände pojken. 

Hon bor ett stenkast från platsen där han sköts och berättar att hon höll på att natta sin åttaåring när de båda såg blinkande ljus i fönstret. 

– Först var det tre ambulanser och jag tänkte att det kanske var något coronarelaterat. Men sen såg vi även polisbilar och visste att något allvarligt hade hänt igen, säger hon. 

Ingen sov den natten. 

Först ringde hon en vän från föreningen Mammor som nattvandrar som berättade att hon hade hört fem skott. Sedan slängde hon på sig skorna och jacka över nattlinnet och sprang ut. 

Väl vid brottsplatsen förstod hon att ett av offren var en pojke hon kände mycket väl. 

– Jag började skaka och blev väldigt ledsen. Han hade gått i samma förskola och skola som min son. De hade spelat fotboll tillsammans. Nu finns det väldigt många ledsna ungdomar i området. De har växt upp tillsammans, säger hon. 

Saida Hussein Moge beskrivs som en eldsjäl av sina partivänner och är mycket aktiv i området. Hon sitter även som ersättare i kommunfullmäktige och försöker driva frågor om hur Länsmansgården ska bli tryggare.  

– Man går igenom en graviditet, barnuppfostran och ser dem växa upp. Och så kommer någon och tar deras liv. Ingen förälder ska behöva gå igenom detta. 

– Det här är inte krig så att man ska säga till barn att hålla sig inne. Vi lever i ett fredligt land. Så här kan vi inte ha det. Våra barn förtjänar mer.

Polisen hade under fredagseftermiddagen fortfarande ingen misstänkt. Man har genomfört dörrknackning i området. Under gårdagskvällen förhördes flickan som var med 16-åringen och som ska vara lindrigt skadad. 

– Jag kan tyvärr inte gå in på något kring vad som hade sagts i förhören då det råder förundersökningssekretess, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i väst. 

Som en trygghetsskapande åtgärd har polisen satt upp ett ”mobilt kontor” i området. 

– Det brukar vi göra vid den här typen av händelse så att boende ska kunna ta kontakt med polisen enkelt, lämna tips eller ta upp andra frågor som känns relevanta för dem.