Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-skrona-kyckling-maste-tillagas-ordentligt/

Sverige

Ingen skröna – kyckling måste tillagas ordentligt

Foto: Daniel Nilsson

Färsk kyckling är fortfarande en vanlig smittkälla i Sverige – framför allt under sensommaren. Det visar en undersökning som gjorts av Livsmedelsverket tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Livsmedelsverket har tillsammans med Folkhälsomyndigheten undersökt om bakterien campylobacter i färsk kyckling orsakar sjukdomsfall i Sverige.


Resultatet visar att samma slags campylobacter som hittades i färskt kycklingkött i augusti 2019 även fanns hos många av de personer som blev sjuka av campylobacter under samma period. Det tyder på att färsk kyckling fortfarande är en vanlig smittkälla i Sverige, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. 

De senaste åren har förekomsten av campylobacter bland kycklingflockarna minskat kraftigt, till följd av förebyggande arbete inom svensk kycklingproduktion. Trots detta finns det alltså ofta campylobacter i kycklingkött i butik, särskilt mellan juli och september. 

– Det betyder att det fortfarande är viktigt att tänka på att ha god hygien i köket när man tillagar kyckling säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket i pressmeddelandet. 

Fryst kyckling är något mer säkert än färsk, eftersom en stor del av bakterierna dör vid infrysningen. För att eventuella bakterierna ska dö är det viktigt att kyckling är genomstekt.

Livsmedelsverket rekommenderar att man tvättar händerna både före matlagningen, och direkt efter att man har hanterat kyckling. För att förhindra att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor är det viktigt att hålla rent dessa, och att diska knivar och skärbrädor noggrant. 

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt