Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ingen strålningsfri zon i Mora

Uppförandet av den strålningsfria zon i Mora kommun som under fler års tid har debatterats, får nu avslag av miljönämnden. ”Det vore en säkerhetsrisk om förslaget hade gått igenom” säger Per-Olof Bäcklin, boende i området.

Miljönämnden i Mora-Orsa lägger ned ärendet med hänvisning till att det inte går att överblicka konsekvenserna som skulle kunna uppstå av en kraftig sänkning av strålningen från tv- och mobilsändare. Apparaturen är förenad med många viktiga samhällsfunktioner i området, menar de.

– Skönt att det blev såhär, annars hade vi fått överklaga med namnlistor, säger Per-Olof Bäcklin.

Området i Mora kommun skulle ha gjorts strålningsfritt av hänsyn till den elallergiske man som bor där. Men när förslaget nu läggs ned är grannarna till mannen nöjda med beslutet. Per-Olof Bäcklin arbetar med att köra skogsmaskin i området.

– Jag är beroende av teknik i mitt jobb. GPS:er och datorer, hur hade jag klarat mig utan det? Och tänk på alla andra sen, de som jobbar eller pluggar hemifrån, säger han.

Det var säkerhetsaspekten som Miljönämnden i Mora-Orsa motiverade avslaget med, nu får de medhåll av Per Olof Bäcklin.

– Boende ute i skogen måste ha tillgång till telefon, allt annat vore farligt, säger han.

Trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för att strålningen från mobil- och tv-sändare skulle skapa ohälsa, väljer miljönämnden att hålla en dörr öppen. I beslutet står det:

"Miljönämnden anser att det vetenskapliga läget, beträffande kopplingen mellan ohälsa och exponering från strålning från mobilstationer under gällande referensvärden, befinner sig i en gråzon. Det går med andra ord inte att utesluta att anmälarens upplevda besvär kan kopplas till exponering av elektromagnetiska fält från intilliggande mobilstationer".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.