Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ingen verklig valfrihet inom äldrevården

Äldre ska själva få välja sin omsorg – så lyder argumentet för privatisering inom äldreomsorgen. Ändå har bara tre kommuner i hela Sverige valt att använda sig av lagen om valfrihet gällande äldreboenden, uppger Ekot.

Nacka, Stockholm och Lidingö är de tre kommuner som enligt Ekot låter de äldre själva få välja boende. Men inte heller de når hela vägen fram; av de tre är det bara Nacka som säger sig nå upp till full valfrihet.

Undersökningar från Lidingö och Stockholm visar att bara omkring hälften av de äldre får komma dit de vill.

Uppgifter som äldreminister Maria Larsson motsätter sig. Till Ekot säger hon att det visst finns en viss valfrihet på vård-och omsorgsboendena:

– Att ge den äldre möjligheten att själv avgöra, ska jag vänta lite längre på en plats på boendet jag allra helst vill ha eller ska jag ta den plats som är ledig nu?

Professor Mats Thorslund som jobbat med äldrefrågor i många år hävdar dock att ministern har fel. Att tala om valfrihet i de här sammanhangen är svårt.

– För att det ska vara en ordentlig valmöjlighet så måste det finnas fler än en plats att välja på. Personer som är aktuella för särskilda boenden har ofta så stora och svåra behov att det inte är tal om att sätta sig på en väntelista. Det handlar om ett akut behov att få flytta in. I sådana lägen är det oftast så att det inte finns fler än ett alternativ. Då existerar ingen valfrihet, säger han till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.