Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Inget åtal för olagligt register

Ingen kommer att ställas till svars för ett olagligt register som Stockholmspolisen upprättat över misshandlade kvinnor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Datainspektionen slog fast att det så kallade kvinnoregistret var olagligt och regeringen bad de drabbade kvinnorna om ursäkt. Men åklagare, som utrett tjänstefel, har nu lagt ned internutredningen.

– Tjänstefel är inte straffbart om det anses som ringa. Jag har sett på det här som att det är ringa tjänstefel, säger chefsåklagare Eva Finné till Ekot.

Allt som är fel är inte straffbart säger hon.

– Jag gör en straffrättslig bedömning. Datainspektionen gör en bedömning efter sin lagstiftning.

Stockholmspolisen registrerade under mer än tio år tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade av närstående, med flera gånger mycket känsliga och kränkande uppgifter, enligt vad Ekot avslöjade för drygt ett år sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.