Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Inget fel på sköldkörtelmedicinen Levaxin

Många som använder Levaxin har rapporterat problem – men Läkemedelsverket hittar ingen vetenskaplig förklaring.
Många som använder Levaxin har rapporterat problem – men Läkemedelsverket hittar ingen vetenskaplig förklaring. Foto: Martina Holmberg / TT

Hundratals patienter har rapporterat problem med sköldkörtelläkemedlet Levaxin. Men Läkemedelsverket hittar ingen vetenskaplig förklaring i sina analyser. 

– Vi har inte hittat några fel på läkemedlet och uppmanar patienter att fortsätta med sin medicinering, säger Ann-Kristin Arvidsson på Läkemedelsverket.

I slutet av förra året fick läkemedelsföretaget som tillverkar sköldkörtelläkemedlet Levaxin förseningar i tillverkningen. Det ledde till en brist på läkemedlet i Sverige. Bristen är numera löst, men under mars och de första veckorna av april har Läkemedelsverket sett en kraftig ökning av reklamationer och biverkningar kring Levaxin, med substansen levotyroxin.

– Vi får en kopia på alla reklamationer som skickas från apoteken till läkemedelsföretagen. Och när det gäller Levaxin har vi sett över 200 reklamationer sedan mars. Det är väldigt många på en kort tid, säger Ann-Kristin Arvidsson, utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket beslutade då att analysera flera olika tillverkningssatser av läkemedlet, också den sats som lett till flest reklamationer. Bland annat kontrollerades om tabletterna innehöll den aktiva substansen, om det var rätt mängd aktiv substans och om substansen löstes ut inom rätt tidsintervall.

– Våra analyser visade att allting låg inom de specifikationsgränser som är godkända för det här läkemedlet. Det finns ingenting som kan förklara bristen på effekt som vissa patienter har upplevt utifrån de parametrar som vi har undersökt, säger Ann-Kristin Arvidsson.

Läkemedelsföretaget levererar främst läkemedlet till Norge och Sverige. 

– Trots att läkemedel från samma partier hamnat i båda länderna har det knappt varit några reklamationer i Norge. Vetenskapligt kan vi inte förklara det här, säger Ann-Kristin Arvidsson.

En anledning till den ökade oron hos många patienter har varit svårigheten att få tag i rätt styrka av läkemedlet på apoteken. 

– Det har även förekommit information i sociala medier att vissa satser varit ifrågasatta och vi har fått många samtal från oroliga användare.

Omkring 440.000 patienter i Sverige behandlas med Levaxin för problem med sköldkörteln. Läkemedelsverket hoppas att analysen av läkemedlet ska lugna patienterna.

– Patienter ska inte vara oroliga att ta sina läkemedel. Vi har inte sett något som är fel på läkemedlet, om man upplever problem ska man kontakta sin läkare, säger Ann-Kristin Arvidsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.