Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Inget gehör hos RFSU och Socialstyrelsen

Både Socialstyrelsen och RFSU tycker att vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand tolkar lagen konstigt då han säger sig vara beredd att åtala den som skriver ut p-piller till flickor under 15 år.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, kallar vice chefsåklagare Mikael Hammarstrands tolkning av sexualbrottslagen för långsökt och hårdragen. Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU, menar att hans uttalande skapar oro bland vårdpersonal och försvårar deras viktiga arbete med att hjälpa och stötta ungdomar.

– Att personer som skriver ut p-piller till unga tjejer skulle vara medskyldiga till brott är att verkligen hårddra det. Det är viktigt att ungdomsmottagningarna kan möta de ungas behov, ge dem seriösa svar på seriösa frågor om preventivmedel och sexualitet och inte skapa osäkerhet, säger hon.

Den nya sexualbrottslagen trädde i kraft 2005. Ett av syftena med den var att bättre kunna skydda unga mot övergrepp. Därför bedöms idag fler gärningar som våldtäkt och kravet på tvång har blivit lägre. Åsa Regnér tillägger att det dock är viktigt att veta att reglerna kring sex med minderåriga inte gäller om två ungdomar som är nära varandra i ålder vill ha sex med varandra.

Åsa Regnér är noga med att understryka att RFSU stöder sexualbrottslagen men betonar samtidigt vikten av att se ungdomars verklighet som den är. Enligt henne är andelen flickor under 15 som vill ha preventivmedel utskrivet ganska få. Man skriver heller inte ut p-piller utan att ha pratat ordentligt med flickan först.

– Många ungdomsmottagningar vill helst ha föräldrarnas godkännande. Man frågar dessutom flickan om hur hennes liv och sexualitet.

Så det är inte så att man skriver ut preventivmedel lite hipp som happ till ungdomar?

–  Nej, verkligen inte. Får man signaler om ofrivillighet, utnyttjande eller väldigt stor ålderskillnad mellan flickan och hennes partner så skriver man inte ut preventivmedel.

Enligt Regnér finns det en utbredd osäkerhet kring hur lagen fungerar bland personalen på landets ungdomsmottagningar. Därför har RFSU tillsammans med ett flertal andra organisationer och förbund skrivit till Socialstyrelsen för att få hjälp med tolkningen.

Och Socialstyrelsen har besked att ge i frågan.

– Som myndighet måste vi kunna skydda unga, sexuellt aktiva flickor mot oönskade graviditeter. Det är det viktigaste ur både ett humant perspektiv och ett genusperspektiv, säger Tomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Tegenfeldt påpekar samtidigt att Socialstyrelsen inte har något mandat att säga att Mikael Hammarstrand gör fel. Man kan heller inte skydda någon som eventuellt skulle bli åtalad för att ha skrivit ut p-piller till flickor under 15 år.

Men Socialstyrelsens åsikt måste väl väga tungt om ett sådant här fall skulle hamna i domstol?

– Jo, det är klart att det gör, tillstår Tedenfeldt.

Åsa Regnér uppskattar Socialstyrelsens inställning och tillägger att de unga flickor som kommer till ungomsmottagningarna tar ett stort ansvar för sig själva, ett ansvar som vuxenvärlden måste förvalta.

– Låter man vissa juristers uttalanden skapa en osäkerhet kring lagen vilket kan leda till fler oönskade graviditeter, då låter man de unga ta konsekvenserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.