Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Inget i DN:s granskning av Kevinfallet är hårdvinklat”

”Kevin 98” och ett litet hjärta är inristat i stammen på en björk vid platsen där Kevin hittades död. Före detta justitierådet Göran Lambertz och psykologiprofessorn Sven Å Christianson riktar hård kritik mot mediernas granskning av Kevinfallet. Arkivbild.
”Kevin 98” och ett litet hjärta är inristat i stammen på en björk vid platsen där Kevin hittades död. Före detta justitierådet Göran Lambertz och psykologiprofessorn Sven Å Christianson riktar hård kritik mot mediernas granskning av Kevinfallet. Arkivbild. Foto: Eva Tedesjö

Före detta justitierådet Göran Lambertz och psykologiprofessorn Sven Å Christianson riktar i ett debattinlägg på DN Debatt hård kritik mot granskningarna av Kevinfallet som Dagens nyheter och SVT gjort. I debattinlägget skriver de att granskningen är hårdvinklad och att medierna försöker agera domstol.

– Ingenting av det vi gjort är hårdvinklat, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

I debattinlägget som publicerats på DN Debatt skriver Sven Å Christianson, professor i psykologi, och Göran Lambertz, före detta justitieråd, att Dagens nyheter genom sina granskningar av tidigare fall där Sven Å Christianson medverkat försöker fälla honom.

Läs mer: Debatt: ”DN och SVT hårdvinklar om bevisläget i Kevin-fallet”

Artikelförfattarna menar att granskningarna som DN gjort hamnat snett och att fokus borde vara på ”att försöka förstå vilken roll rättspsykologin faktiskt har haft”. I debattinlägget skriver artikelförfattarna att Sven Å Christianson råd i utredningarna vilat på ”fast internationellt vedertagen psykologisk forskning” – något som ifrågasätts starkt av två andra forskare på området.

Sven Å Christianson och Göran Lambertz skriver vidare att medierna åstadkommit utomordentligt stor skada i fallet rörande Thomas Quick, där båda artikelförfattarna också var inblandade i utredningen. De menar att åklagarna i det fallet lagt ned åtalen utan att ha satt sig in i bevisningen ordentligt.

Läs mer: Sven Å Christianson: ”Tog väldigt illa vid mig”

Artikelförfattarna skriver vidare att medierna ”granskar rättsärenden på ett hårdvinklat sätt med den tydliga inriktningen att försöka komma åt vissa personer i rättsväsendet och där sakfrågorna lämnas därhän” och jämför mediedrev med 1600-talets häxjakter.

– Ingenting av det vi gjort är hårdvinklat. Vi har redogjort för fakta, låtit en rad experter bedöma våra slutsatser och dessutom erbjudit dem vi granskat att komma med sina bästa argument på ett generöst sätt, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz.

Läs mer: Två nya utredningar i Kevinfallet

Han lyfter fram att DN:s granskning visat på brister i utredningen och arbetssättet som använts.

– Den mycket seriösa och gedigna granskning som DN gjort av Kevinfallet har blottlagt en bristfällig utredning som gjort att två i princip skyddslösa barn pekats ut som gärningsmän på ytterst lösa grunder. Skulle inte vi, och sedan även SVT, gjort jobbet hade detta aldrig kommit upp till ytan, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz

– I det sammanhanget, och också mot bakgrund av Sven Å Christiansons medverkan till att Sture Bergwall felaktigt fälldes för åtta mord, vore det närmast tjänstefel av oss som journalister att inte fortsätta granska hur andra, liknande rättsfall hanterats, säger han.

Läs mer: Läkarens tips öppnade för granskning av Kevinfallet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.