Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inget-nazistiskt-forsta-maj-tag-i-kungalv-i-var/

Sverige

Inget nazistiskt första maj-tåg i Kungälv i vår

Första maj i Kungälv 2019.
Första maj i Kungälv 2019. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet

Den nazistiska organisationen NMR har under flera år ansträngt sig för att öka sitt stöd i Kungälv och genomförde i fjol ett tumultartat första maj-tåg i staden.

I år flyttar NMR sitt tåg från Kungälv till Uppsala, skriver GP med hänvisning till Kungälvs-Posten.

Under förra årets första maj-firande i Kungälv frihetsberövades 61 personer från såväl den nazistiska organisationen NMR som bland de som samlats för att manifestera mot nazisterna.

I år kommer NMR inte att genomföra något första maj-tåg i Kungälv, utan flyttar tåget till Uppsala, enligt Kungälvs-Posten.

Nazisterna i NMR försökte inför det senaste valet bygga en politisk plattform i Kungälv, en av de kommuner där organisationen hoppades kunna få mandat i kommunfullmäktige. Så blev det inte och Kungälv har försökt motarbeta NMR med alla till lags stående medel.

Kungälvs kommun har bland annat försökt hindra nazisterna från att manifestera på gator och torg genom att överklaga polisens demonstrationstillstånd. Polisen ansåg inte att det fanns lagligt stöd för att hindra en allmän sammankomst och Kungälvs kommun fick ge sig efter att ha överklagat i två instanser.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.