Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inget-totalstopp-for-flaktar-pa-aldreboenden/

Sverige

Inget totalstopp för fläktar på äldreboenden

Foto: Erik Nylander

Att hantera den nuvarande värmeböljan och samtidigt följa coronarestriktionerna är en utmaning får många äldreboenden. Folkhälsomyndigheten avråder från fläktar i gemensamma utrymmen, men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det situationer där fläktar kan användas.

Temperaturerna fortsätter att stiga i hela Sverige. På myndigheternas presskonferens på tisdagen fick både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten frågor om värmeböljan i relation till coronastrategin.

Till DN har Anders Tegnell tidigare sagt att fläktar bör undvikas i gemensamhetsutrymmen. Coronaviruset sprids med små vattendroppar som normalt färdas ungefär en meter. 

– Har man en fläkt och så finns det en teoretisk möjlighet att fläkten blåser vätskedroppen längre bort innan den faller till marken, sa han på tisdagen.

Det finns ingen forskning som visar något samband mellan covid-19 och fläktar. Enligt Anders Tegnell grundar sig rådet på ett tidigare WHO-dokument. Det finns också situationer där det är fungerar att använda fläkt.

– Fläktar kan användas till att vädra ut utrymmen, men ska man ha en stor samling personer på samma ställe ska man inte ha en fläkt riktad mot dem.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, säger att fläktar kan användas i egna lägenheter inom äldrevården. Efter den heta sommaren 2018 är det många fler kommuner som har beredskapsplaner för värmeböljor. Det gäller både inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Samtidigt behöver planerna ses över på grund av coronapandemin.

– Det centrala är att man får ned temperaturen i lokalerna. Det som behöver lösas i år är att man inte samlar för många på samma ställe. Tidigare har många kommuner haft i sina planer att skapar ett kallt rum där alla på boendet har samlats. Men det är ju en mindre lyckad lösning när vi har covid och inte vill ha trängsel, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt