Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Inledde övergreppen första dagen på förskolan

Åklagare Linda Caneus på onsdagens presskonferens.
Åklagare Linda Caneus på onsdagens presskonferens. Other: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT

Redan första praktikdagen började 21-åringen förgripa sig på barnen på förskolan i Högsby. Ett 40-tal barn kan ha drabbats. ”Praktikanten har lekt med barnen, som har fått förtroende för honom”, säger åklagare Linda Caneus.

Polis och åklagare höll på onsdagen en presskonferens efter åtalet mot den 21-årige man som misstänks för övergrepp på 13 barn på en förskola i Högsby i Kalmar län. 

Åklagaren berättade att mannen inledde sin praktik på förskolan den 27 januari.

– Samma dag begick han det första sexuella övergreppet. Hans sista dag var den 3 april och den dagen begick han flera övergrepp, säger Linda Caneus.

Utredningen har inte kunnat slå fast exakt hur många övergrepp 21-åringen ska ha gjort sig skyldig till, men enligt åklagaren rör det sig om ett mycket stort antal – ett 40-tal. Några barn har utsatts vid enstaka tillfällen, medan andra har utsatts ”i stor omfattning”. 

– Det rör sig om olika beröringar på kroppen och olika typer av samlag.

De flesta av barnen har undersökts av läkare. Några av dem ska ha fått ”smärre fysiska skador” på kroppen av övergreppen. 

Åtta av barnen har blivit filmade och/eller fotograferade i nakna eller sexuella positioner. Bilder eller filmer på fem av barnen har sedan spridits, bland annat via Skype. 

– Praktikanten började fotografera det första barnet redan första dagen och gjorde så även den sista dagen, säger Linda Caneus.

Mannen ska ha filmat en del av övergreppen. Det finns även annan teknisk bevisning än filmer och bilder, men vilken vill åklagaren inte avslöja. 

Förundersökningen omfattade17 barn, men två av utredningarna lades ned eftersom åklagaren inte kunde styrka brott. Åklagaren fortsätter utreda ytterligare två fall, där mannen kommit i kontakt med barnen utanför förskolan. 

– Det rör sig om övergrepp som ligger längre tillbaka i tiden. Vi ska försöka utreda om 21-åringen var straffmyndig när gärningarna begicks. 

Polisen har hört alla barnen utom två, som bedöms vara alldeles för unga. 

21-åringen har medgivit brott, men anser inte att de ska betraktas som grova.

Enligt polisen har barnen och deras familjer fått hjälp att bearbeta det som har hänt. 

– Vi hoppas att de mår ganska bra nu. Det har gått några månader nu. Vi har inte fått några indikationer på annat, säger spaningsledare Anders Pernius. 

Han känner inte till något liknande fall i Sverige.

– Nej, jag tror inte någon i Sverige har haft ett sådant här ärende där så många barn har blivit utsatta. 

Enligt åklagaren har 21-åringen lekt med barnen, som har fått förtroende för honom.

– På det sättet har övergreppen kunnat begås, säger Linda Caneus.

De misstänkta övergreppen uppdagades när ett barn började berätta för närstående om vad den varit med om.

Polis och åklagare kan inte uttala sig om hur övergreppen kunde pågå i flera månader eller om det finns några säkerhetsbrister på förskolan. 

– Vårt fokus har inte legat där, själva ansvarsbiten kommer troligtvis andra att få titta på, säger Linda Caneus.

Enligt polisen var 21-åringen i full färd med att få förlängd praktik när övergreppen blev kända. 

Rättegången startar på onsdag nästa vecka och beräknas pågå i åtta dagar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.