Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inreseforbud-till-sverige-forlangs-till-15-juni/

Sverige

Inreseförbud till Sverige förlängs till 15 juni

Pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens frågestund.
Pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens frågestund. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige förlänger det inreseförbud som sedan den 17 mars gäller resor från tredje land till länder inom EU, meddelar statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen. Tidigast efter den 15 juni kan förbudet komma att hävas.

Sedan den 17 mars gäller i Sverige ett förbud för resenärer från länder utanför EU att resa in i landet. Inreseförbudet har redan förlängts en gång och blir nu kvar åtminstone en bit in på sommaren.

– Jag vill kort meddela att regeringen vid dagens regeringssammanträde beslutat att än en gång förlänga det tillfälliga inreseförbudet. Det träder då i kraft vid midnatt natten till lördag och ska gälla i 30 dagar alltså till och med 15 juni, säger statsminister Stefan Löfven när han på torsdagen träffar pressen i riksdagshuset.

Bakom det svenska inreseförbudet finns en uppmaning från EU-kommissionen som syftar till att begränsa spridningen av det nya coronaviruset och som unionens länder har ställt sig bakom.

Undantag görs för EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med resan till Sverige är att återvända till sitt hem och för utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige. Även personer från Island, Schweiz, Liechtenstein, Norge och Storbritannien undantas från förbudet.