Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inreseforbud-till-sverige-forlangs-till-15-juni/

SVERIGE

Inreseförbud till Sverige förlängs till 15 juni

Pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens frågestund.
Pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens frågestund. Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige förlänger det inreseförbud som sedan den 17 mars gäller resor från tredje land till länder inom EU, meddelar statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen. Tidigast efter den 15 juni kan förbudet komma att hävas.

Sedan den 17 mars gäller i Sverige ett förbud för resenärer från länder utanför EU att resa in i landet. Inreseförbudet har redan förlängts en gång och blir nu kvar åtminstone en bit in på sommaren.

– Jag vill kort meddela att regeringen vid dagens regeringssammanträde beslutat att än en gång förlänga det tillfälliga inreseförbudet. Det träder då i kraft vid midnatt natten till lördag och ska gälla i 30 dagar alltså till och med 15 juni, säger statsminister Stefan Löfven när han på torsdagen träffar pressen i riksdagshuset.

Bakom det svenska inreseförbudet finns en uppmaning från EU-kommissionen som syftar till att begränsa spridningen av det nya coronaviruset och som unionens länder har ställt sig bakom.

Undantag görs för EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med resan till Sverige är att återvända till sitt hem och för utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige. Även personer från Island, Schweiz, Liechtenstein, Norge och Storbritannien undantas från förbudet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt