Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/inrikesministerministern-nu-ar-vi-battre-forberedda/

Sverige

Inrikesministern: Nu är vi bättre förberedda

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Erik Ardelius

På tisdagskvällen brann det på fler än 100 platser i Sverige. 

– Vi är bättre förberedda i år, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Rätta artikel

På några dagar har ett stort antal skogs- och markbränder härjat i Sverige. Till skillnad från förra året, då myndigheterna fick hård kritik efter ett stort antal svårsläckta bränder, anser inrikesminister Mikael Damberg att Sverige står bättre rustat inför årets brandsäsong.

– Jag konstaterar att vi är bättre förberedda än förra året, jag är inte lugn, man ska vara på tå, säger Damberg till TT.

Ett av målen är att snabbare få fram helikopterinsatser för att kunna vattenbomba när det brinner i skog och mark. Där kommer Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) att spela en viktig roll:

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna. Tidigare fick kommunerna ringa in helikoptrar eller ta hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar, säger Damberg till TT.

Tisdagskvällen blev ett första test på detta. Bland annat med en omfattande brand kring Hästveda i Hässleholms kommun. Där sattes sammanlagt fem helikoptrar in – en från Försvarsmakten och fyra via MSB.

Kunde du märka någon skillnad från förra året?

– Det tog lite tid att få helikoptrarna men jag misstänker att brandsäsongen kom lite tidigt även för myndigheterna. Men tanken är god och jag tror att det kommer att bli jättebra, säger Johan Wendt, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

Redan på måndagen satte MSB flera helikoptrar i beredskapsläge i södra Sverige, Göteborg och Växjö. De skulle kunna vara i luften inom 90 minuter.

Läs mer:

Flera helikoptrar bekämpar gräs- och skogsbränderna

Boende evakuerades: ”Blev värre och värre under dagen”

Livsmedelskedjor skrotar engångsgrillar