Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Inställda tåg i en vecka framöver

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Än en gång orsakar vädret stopp i den svenska tågtrafiken. SJ har ställt in 180 avgångar helt fram till den 19 december och drar ner kapaciteten på ytterligare ett antal sträckor.

– Vi hade ett exceptionellt snöoväder i förra veckan, ett av de tre värsta de tre senaste åren, säger Jens Wigen som är ansvarig för planering och trafikledning i SJ:s koncernledning.

Det svåra snöfallet har lett till att ett antal tåg blivit nedisade och inte kan köras. I kombination med att andra tåg tagits ur drift på grund av viltolyckor och en brand tidigare i veckan har SJ ställt in 180 avgångar fram till den 19 december. Jens Wigen framhåller att det motsvarar bara tre procent av de totalt 6.400 SJ skulle kört under perioden. Därtill ska läggas att SJ på ett antal avgångar, främst i Mälardalen, kör med mindre kapacitet än vanligt.

De nästan årligen återkommande problemen i tågtrafiken är regeringens fel, enligt Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott.

– Regeringen har tappat greppet om tågtrafiken. För bara några veckor sedan sade ministern att vi var bättre förberedda än någonsin och att nu skulle tågen gå i tid. Nu har det kommit snö och det är en helt oacceptabel situation, säger Ygeman.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) hävdar att saker och ting långsamt blir bättre. SJ:s beslut att ställa in avgångar kommenterar hon inte.

– Om det är så som jag förstått av SJ, att de tänker vara superladdade inför årets stora reshelg över jul, är väl det ett val de gör för resenärernas skull, säger hon.

Enligt Jens Wigen är enda sättet att undvika störningar av det här slaget att SJ skulle ha tåg i ”reserv”.

– Det skulle kunderna behöva betala på biljettpriset. Jag tror inte att de har viljan att betala för att vi har en stor flotta i reserv som bara står och väntar på att det ska bli vinter.

– I stället får vi vid ett fåtal tillfällen räkna med att det kan bli enstaka inställningar, säger Jens Wigen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.