Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/installda-tag-och-blockerade-vagar-i-den-harda-vinden/

Sverige

Inställda tåg och blockerade vägar i den hårda vinden

Flera tåg är inställda i västra Sverige på onsdagen på grund av den hårda vinden. Många mindre vägar är blockerade på grund av nedfallna träd. Bilister avråds från att köra på Öresundsbron. Samtidigt orsakar ett elfel stora problem för tågtrafiken till och från Göteborg.

Det oväder som av norska meteorologer döpts till Didrik orsakar problem för trafiken på onsdagen.

Trafikverket avråder bilister från att köra över Öresundsbron. Vid Uddevalla leds all tung trafik förbi Uddevallabron på E6.

Fram till klockan 10.00 är alla tåg inställda på sträckan Varberg–Borås på grund av både alltför kraftiga vindar och höga vattenflöden. På sträckan Uddevalla–Strömstad gäller stoppet fram till 12.00. De inställda tågen ersätts av bussar.

Samtidigt orsakar ett elfel förseningar och inställda avgångar för tåg till och från Göteborg, rapporterar TT. Störningarna påverkar främst trafiken mot Kungsbacka-Halmstad och Borås-Kalmar. Det finns ingen prognos för när trafiken kommer att gå som vanligt igen.

Nedfallna träd blockerar trafiken på en rad mindre och medelstora vägar. I vissa fall är vägar också översvämmade.

I Västra Götaland är påverkan enligt Trafikverket särskilt stor på väg 550 från Börsås fornborg till Djupedalsängsvägen.

Även väg 172 från Hjärtsäter till Rösäter, väg 675 från Ranneberg till Råssbyn och väg 180 från Ebbared till Sandhult har blockerande träd på vägbanan. På väg 163 från Rörvik till Grebbestad Syd är det högt vatten över vägbanan. 

I Halland blockerar träd väg 974 vid länsgränsen mot Västra Götaland.

Även längre österut, i Kalmar län, rapporteras nedfallna träd över vägbanan på väg 671 från Ryningsnäs till Tulunda.

I Kronoberg gäller trädproblemet väg 126 från Benestad till Hjälmaryd.

I Värmland är väg 903 från Revhaget till Skymnäshagen avstängd på grund av ett skred.

Väg 163 mellan Rörvik och Grebbestad i Bohuslän är på vissa håll oframkomlig för personbilar då vatten står högt över vägbanan. Trafiken leds om via mindre vägar.

Vinden når inte riktigt stormstyrka i medelvind men strax därunder. Kulmen har varit runt klockan 04.00 i natt i ett stråk från västkusten upp över Närke.

Blåsten för med sig ännu mildare vindar än de som rått den senaste tiden. På vissa håll i sydöstra Sverige väntas i dag tvåsiffriga temperaturer och möjligen hotas värmerekordet för januari på några platser.

I Norge fruktade man extremt höga vattennivåer under Didriks passage. I bland annat Stavanger har många byggnader översvämmats. De senaste rapporterna tyder dock på att nivåerna inte blev riktigt så höga som befarades.