Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Intensiv jakt på de misstänkta förövarna i Malmö

MALMÖ. I Malmö har tre misstänkta grova våldtäkter inträffat inom loppet av en månad. Två av dem har flera gärningsmän inblandade.

I Malmö pågår nu en intensiv jakt på de misstänkta förövarna.

Dagtid är korsningen Nobelvägen-Spårvägsgatan i Malmö vältrafikerad. Alldeles i närheten ligger busstationen på Södervärnsplan, en viktig knutpunkt för stadens kollektivtrafik. Nattetid är detta en öde plats. Den 15 november, någon gång efter midnatt, kommer en ensam kvinna gående i närheten av en dåligt upplyst gång- och cykeltunnel när hon blir överfallen av ett okänt antal gärningsmän som hon aldrig har sett tidigare. Där misstänks de ha dragit in henne i ett buskage och våldtagit henne, en efter en.

Dagen efter anmälan kommer det in ytterligare en. Den här gången från helgen före.

En kvinna ska då ha befunnit sig i närheten av en fest vid en föreningslokal på Segepark när hon blir attackerad och våldtagen av flera okända gärningsmän. Offret drar sig för att anmäla. Därför hinner det gå flera dagar innan hennes vänner till slut gör en anmälan.

Två anmälda överfallsvåldtäkter på en och samma vecka i geografiskt närliggande områden. 

– Jag har jobbat som utredningsledare i över femton år och minns ett liknande fall som inträffade här i Malmö i början av 2000-talet. Nu får vi in två stycken på en vecka, säger Stina Karlgrund, fram till för några dagar sedan chef för sektionen för brott i nära relationer vid Malmöpolisen, som utreder den här typen av ärenden.

Förutom att båda överfallen har skett utomhus finns fler likheter. De har inträffat mellan midnatt och 03.00 på morgonen och flera unga gärningsmän har varit inblandade.

***

I lördags händer det igen. En 17-årig flicka på väg genom bostadskvarteren Sofielund överfalls och våldtas under natten av ett ännu okänt antal män. Brottsplatsen är en lummig, fläckvis insynsskyddad förskolelekplats med gungor och rutschbana. Gathusen runt omkring påminner om små leksakshus och invånarna beskriver området som lugnt – även om droghandel, klotter och bus har tilltagit sedan polisen satt upp övervakningskameror och börjat göra fler insatser i det närliggande problemområdet Seved.

Lena Körner, åklagare vid Åklagarmyndigheten i Malmö, är förundersökningsledare i samtliga tre fallen

– Tre sådana här händelser på kort tid är extremt ovanligt och vårt utredningsarbete är intensivt.

När gärningsmannen är okänd är det en försvårande omständighet. I de här fallen handlar det dessutom om flera, till antalet okända, personer vilket komplicerar ytterligare, menar Lena Körner.

– Även om vi får fram dna så krävs det att personen finns med i våra register sedan tidigare för att vi ska få fram vem det är.

***

Våldtäkten av den 17-åriga flickan väcker starka känslor. I medierna och på sociala medier rapporteras att flickan utsatts för tortyrliknande behandling och när Malmöpolisen ombeds uttala sig om fallet i medierna tar känslorna överhand.

– Det är ett förfärligt, synnerligen grovt brott. Även för mig som gammal rutinerad polis finns det gränser, säger Andy Roberts, chef för polisområden norr i Malmö.

– Man har verkligen passerat en gräns, säger Mats Attin, inre befäl.

Men på onsdagen dementerade åklagaren att kvinnan skulle ha bränts i underlivet, detta efter en undersökning gjord av rättsläkaren.

– Det finns inga sådana spår, säger Lena Körner.

Uppgifterna bekräftas av Mats Karlsson som är biträdande polisområdeschef i Malmö:

– Det finns inga brännskador vilket har påståtts i sociala medier.

Den 17-åriga flickans målsägarbiträde, advokat Anette Rosén, vill i nuläget inte kommentera ärendet, men av polisen beskrivs hennes fysiska skador som lindriga.

Malmöpolisen skulle få anledning att dementera ytterligare uppgifter. Två av dem sådana som man själva spritt:

– Det var otydligt att påstå att det rörde sig om överfallsvåldtäkter och vi uppmanar inte de boende i Malmö från att vistas ute på kvällarna, säger Mats Karlsson.

– Tvärtom tycker vi att människor ska leva sina liv som vanligt och inte vara rädda.

Enligt Lena Körner och Mats Karlsson kan utredningen i något av de tre fallen sluta med att det rört sig om en överfallsvåldtäkt, men just nu har man inga belägg för detta:

– Det är inga gärningsmän som gömt sig och sedan hoppat på sina offer, det verkar som att det har förekommit någon typ av kommunikation innan våldtäkten utfördes, säger Mats Karlsson.

***

Liksom i de tidigare fallen genomför polisen dörrknackning bland grannarna och specialutbildade spermahundar söker igenom området. Brottet beskrivs inledningsvis som synnerligen hänsynslöst och en anställd inom polisen uppmanar Malmöborna – felaktigt –  att hålla sig inomhus efter mörkrets intrång. Då rinner det över för den 41-åriga trebarnsmamman Hanna Höie.

– Det känns jävligt olustigt att det i mina kvarter finns människor som är kapabla att göra något sådant här. Samtidigt är det inte rimligt att hälften av Malmös invånare ska gå runt och vara rädda, säger hon.

På ett dygn arrangerar Hanna Höie ett diskussionsmöte om vad lokalsamhället kan göra för att förhindra fler liknande händelser och bidra till att alla känner sig säkra på stadens gator.

Mötet väcker stort intresse och får flyttas till större lokaler. På måndagskvällen, knappt tre dygn efter händelsen, fylls stolarna på kulturcentralen Karavan till sista plats. Strax innan mötets start är det susande ljudet från ventilerna det enda som hörs i lokalen. Stämningen är tryckt, tonen allvarlig.

Nattvandring kommer upp på agendan, liksom öppna kurser och påtryckningar på Malmö stad om bättre belysning. ”Alla kvinnor borde sexstrejka” säger någon.

21-årige Joel Thelin Bergmark räcker upp handen och tar till orda.

– Apropå att det är juletid kan det vara smart att som en tillfällig lösning sätta upp fler julgransbelysningar i sin trädgård för att lysa upp dunkla områden, säger han och får spridda applåder bland deltagarna.

***

De tre våldtäkterna i Malmö utreds som grova. Det är under den brottskategorin som de hamnar, eftersom varken överfalls- eller gruppvåldtäkt är begrepp som finns med i svensk lagstiftning.

Enligt källor till Sydsvenskan har polisen säkrat dna-spår från den senaste våldtäkten samt från våldtäkten på Södervärn för en månad sedan. Stina Karlgrund, Malmöpolisen, bekräftar att man har fått svar på prover som skickats in till Nationellt forensiskt centrum, men vill inte specificera vad svaren visar exakt.

– Det jag kan säga nu är att de här ärendena har högsta prioritet och vi avsätter alla resurser vi kan för att utreda brotten. Det finns inga misstänkta gärningsmän, men i de två första fallen går utredningarna framåt och vi har gott hopp om att lösa dem.

Jenny Fugleberg arbetar som advokat i Malmö och har varit både målsägandebiträde för kvinnor som utsatts för överfallsvåldtäkter och försvarare i samma typer av ärenden. Hon är starkt kritisk till den bristfälliga statistiken.

– Jag förstår inte varför man inte från politikernas och BRÅ:s sida gör en grundlig statistikgenomgång – det måste till ett underlag för att man ska kunna identifiera hur verkligheten ser ut så att man kan avsätta tillräckliga resurser därefter.

Jenny Fugleberg upplever att antalet överfallsvåldtäkter har ökat den senaste tiden.

– Det är min bestämda uppfattning, och då går jag både på mina egna och kollegornas fall. Samtidigt finns det, efter den stora polisomorganisationen alldeles för lite lokal kompetens och tillsatta resurser inom polisen för att hantera de här ärendena.

***

Hon är inte ensam om den åsikten. På tisdagskvällen samlar läkarstudenten Camilla Lundgren ett par hundra personer till ett demonstrationståg från Stortorget till Triangeln i centrala Malmö.

– Vi kommer att ställa krav på regeringen, Stefan Löfven måste ta sitt ansvar. Varje grov våldtäkt måste utredas direkt och ses som en särskild händelse där polisen får fria resurser att utreda brottet, säger hon.

Arrangemanget lockar en spretig skara demonstranter. Unga kvinnor som berättar att de har utrustat sig med överfallslarm och självförsvarssprej efter de senaste händelserna. I utkanten av folksamlingen en falang äldre skånepartister som skyller på invandring och misslyckad integration.

Caroline Andrén har kommit för att visa stöd till sina medsystrar.

– Vi har fått våra gator stulna från oss, rädslan och otryggheten sprider sig. Spontant känner jag mig väldigt ledsen och ilsken. Men ilska är en stark kraft. Kan vi kanalisera den tillsammans tror jag att vi kan vända uppgivenheten som många känner nu, säger hon.

Knapphändig statistik om grupp- och överfallsvåldtäkter

*Varken gruppvåldtäkt eller överfallsvåldtäkt är ett begrepp i svensk lagstiftning, kategorin räknas istället in i begreppet ”grov våldtäkt”.

 

*Det finns därför ingen särredovisning eller nationell statistik när det gäller antalet anmälda gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter. Brottsförebyggande rådet, BRÅ:s senaste forskningsrapport är snart tio år gammal. Enligt den skedde en fyrfaldig ökning av antalet anmälda våldtäkter med två eller flera gärningsmän mellan 1995 och 2006, från 116 till 553 fall.

 

*2008 gjorde BRÅ en undersökning, ”Våldtäkt mot personer 15 år och äldre". 12 procent av fallen var överfallsvåldtäkter, en minskning jämfört med tidigare undersökningar utförda år 2000 och 1995.

 

*Igår, ons den 19 december, fick BRÅ två nya regeringsuppdrag som rör sexualbrott – dels utvecklingen av utsatthet för sexualbrott, dels våldtäkter från anmälan till dom

 

Tre överfallsvåldtäkter på en månad

*11-12 november, Segepark: En ung kvinna hemmahörande på annan ort utsätts för en våldtäkt utomhus med flera gärningsmän inblandade. Anmälan till polisen kommer in först efter några dagar. Den 16 november spärrar polisen av platsen och genomför en teknisk undersökning.

 

*15 november, Södervärn: En kvinna överfalls och våldtas av ett okänt antal gärningsmän i närheten av en gångtunnel.

 

*16 december, Sofielund: En 17-årig kvinna överfalls av ett okänt antal gärningsmän vid en förskolelekplats i bostadskvarteren Sofielund. Enligt de första uppgifterna från polisen har flickan utsatts för tortyrliknande våld i samband med våldtäkten, ett uttalande som polisen senare inte vill bekräfta.

 

*Polisen ser i dagsläget inget samband mellan händelserna och har inte gått ut med signalement vid något av de tre överfallen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.