Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Intern polisutredning kan bli aktuell

Polisens enhet för internutredningar är i full färd med att upprätta en anmälan mot registren över romer.

Även chefsåklagaren för polismål håller på att ta ställning till om det finns anledning att misstänka brott. Stefan Carp är polisöverintendent på polisens nationella enhet för internutredningar. Han säger att anmälan upprättas lokalt i Skåne där registren uppdagades. Anmälan har ännu inte hunnit nå honom och hans kollegor i Stockholm.

– Man gör gällande att det är ett olagligt register. Då måste någon fristående titta på vad som gjorts och inte gjorts, säger Stefan Carp.

Vad kan det röra sig om för brott?

– Vi får ta ställning till vad det ska vara för brottsrubricering när vi sett anmälan.

På riksenheten för polismål bekräftar chefsåklagare Mats Åhlund anmälan.

– Vi har inte hunnit ta ställning till det. Vi måste se över uppgifterna och fundera över om vi ska starta en förundersökning. Det är en bedömning om det finns anledning att anta att ett brott begåtts. Det kan vara ett brott mot datalagen eller något annat.

Under morgonen har det inkommit minst en anmälan till Justitieombudmannen. En privatperson uppmanar JO att undersöka om uppgifterna stämmer och om registret bryter mot några lagar. Grunden till anmälan är att ”etnisk diskriminering kan ha förekommit”, att ”den personliga integriteten kan ha kränkts hos enskilda” och att ”personuppgiftslagen kan ha brutits”.

Justitieombudsmannens enhetschef för polisfrågor har inte hunnit ta del av anmälan.

– Jag kan inte svara på hur vi agerar utifrån det här ännu. Det är för tidigt.

Hur ser JO på uppgifterna om polisens register?

–  Det kan jag inte föregå. Just nu måste vi samordna med andra myndigheter. Vilka som ska utreda det här, och om vi också ska utreda det. Det är alldeles för tidigt att säga.

Polisens registrering av romer i Sverige kan hamna hos Justitiekanslern. Fall som tas upp där kan leda till åtal om tjänstefel och skadestånd till de som drabbats.

– Jag har inga kommentarer till uppgifterna i artikeln, annat än att jag delar Johan Hirschfeldts uppfattning att det verkar märkligt, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Justitiekanslern, JK, ska kontrollera att andra myndigheter, till exempel Polisen, följer Sveriges lagar och andra regler. Att upprätta ett register som bygger på etnicitet är olagligt i Sverige, och kartläggningen kan även bryta mot Europakonventionen.

– Nu behöver det här utredas, både polisen och andra har anledning att titta på det. JK kan ta alla frågor som vi ser i en tidning, om någon gör en anmälan till oss.

Polisen har bekräftat att registret finns, men menar att myndigheten inte har beställt det. Just nu undersöks om en enskild medarbetare upprättat registret på eget bevåg.

JK kan väcka åtal om tjänstefel mot den person som skapat registret. I vissa fall kan en chef bära ansvar för sina underliggande medarbetare.

– Det kan också bli fråga om skadestånd, om det är så att någon har drabbats av att finnas med i registret, säger Anna Skarhed.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.