Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Internationell razzia i flera svenska städer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I onsdags genomfördes husrannsakningar i flera svenska städer i samband med ett internationellt samordnat tillslag. Svensk polis samarbetade med Europol och Frontex i en operation mot en liga av nätbedragare.

Två personer greps under onsdagen efter att husrannsakningar gjorts i Norrköping, Malmö och Helsingborg i Sverige och i Aachen, Dortmund och Essen i Tyskland, skriver Europol i ett pressmeddelande. Det framkommer inte var personerna greps, men enligt Europol är de gripna huvudpersonerna i en liga av nätbedragare med kopplingar till Syrien. 

I razzian hittade polisen 54.000 euro och 55.000 dollar – totalt drygt en miljon svenska kronor.

Den kriminella gruppen ska enligt Europol ligga bakom bedrägerier med köp av flyg- och tågbiljetter, de flesta enkelbiljetter från Beirut till Europa. Det finns inga fler detaljer kring hur bedrägerierna ska ha gått till, men enligt pressmeddelandet har bedragarna använt sig av stulna kreditkortsuppgifter som de köpt från andra kriminella.

Läs mer: Bedragare bad om Swish-betalning för parkering 

Polisen arbetar nu med att analysera den information som framkommit under onsdagen och hitta fler internationella kopplingar till nätverket. 

Spaningsverksamhet mot nätbedragarna inleddes redan förra hösten av tysk polis under namnet ”Operation Goldring”.

Den europeiska gräns- och kustbevakning Frontex har också deltagit i operationen. Tillsammans med Europol har de under en tid sett ett samband mellan kreditkortsbedrägerier, migrationsströmmar och människosmuggling och enligt Europols pressmeddelande bekräftar även onsdagens gripande detta samband. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.