Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Internationella medier: Sverige har gjort en helomvändning

Internationella medier skriver om de svenska id-kontrollerna
Internationella medier skriver om de svenska id-kontrollerna Foto: Björn Lindgren/TT

Internationella medier beskriver det svenska införandet av id-kontroller vid gränsen som en helomvändning till en tidigare välkomnande inställning till flyktingar.

Många internationella medier rapporterar om införandet av id-kontroller vid Öresundsbron. Både de problem som skapas för pendlare, svängningen i den svenska attityden till flyktingmottagande och steget bort från ett gränsfritt Europa tas upp.

Al-Jazeera skriver om risken att id-kontrollerna kan komma att få flyktingar att ta en farligare väg till Sverige för att slippa identifiera sig. Man tar också upp att biltrafiken över Öresundsbron än så länge är exkluderad id-kontrollerna – vilket innebär att det fortfarande är möjligt att korsa gränsen utan att behöva identifiera sig.

New York Times beskriver Sverige som ”en gång en av de mest välkomnande nationerna för flyktingar” och fortsätter med att Sverige och Danmarks införande av id-kontroller är en del av en ”erosion av idealen om gränsfritt resande” som tidigare varit en del av idén om ett enat Europa. De skriver vidare att id-kontrollerna kommer efter stigande oro över kostnaderna för migrationen och rädslan för terrorister som försöker ta sig till Europa ”utklädda till flyktingar”.

Tidningen The Guardian beskriver införandet av id-kontroller som en helomvändning i den svenska regeringens attityd till flyktingmottagande.

”För bara fyra månader sedan sa Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, framför folkmassor i Stockholm att det Europa han älskar inte sätter upp barriärer mot de som flyr krig. Han backade upp orden med handling. Sverige tog in 163.000 asylsökare under 2015, vilket till och med är mer än Tyskland i proportion till befolkningsmängden.

Men nu separerar ett staket perrongerna vid Köpenhamns flygplats för att hindra flyktingar från att korsa spåren. Passagerare till Sverige måste byta tåg och få sina dokument inspekterade och fotade.”

BBC skriver bland annat om problemen för de 20.000 dagliga pendlarna som nu kommer att få förlängd restid. Man tar också upp diskussionerna som varit om vem som ska stå för de kostnader id-kontrollerna medför.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.