Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Invandring den viktigaste frågan för väljarna

Nära hälften av svenskarna anser att landets politiker måste lägga all kraft på att lösa flykting- och invandringsfrågan, visar en färsk undersökning från DN/Ipsos.

Nu anklagar oppositionen regeringen för att blunda för integrationsproblemen.

”Här blundas inget. Här görs vad som krävs”, säger statsminister Stefan Löfven.

Årets första partiledardebatt i riksdagen dominerades nästan helt av de utmaningar som Sverige står inför när rekordmånga flyktingar de kommande åren behöver jobb och bostäder.

Rätt prioritering, tycker väljarna.

En färsk undersökning från DN/Ipsos visar att flyktingmottagande och invandring är den fråga som flest svenskar vill att landets politiker prioriterar under 2016. Nära hälften, 46 procent av de tillfrågade, anser att frågor som rör invandrare och integration är viktigast. Som en jämförelse nämns skola och utbildning av 7 procent och arbetslösheten av 6 procent.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batras huvudlinje under debatten var att regeringen inte gör tillräckligt för att klara integrationen.

Hon hade beväpnat sig med nya siffror från riksdagens utredningstjänst som enligt henne visar att 90.000 fler personer födda utanför Europa riskerar att bli långvarigt arbetslösa med den nuvarande politiken.

– Varför blundar statsministern för Sveriges integrationsutmaningar? sade M-ledaren i det första replikskiftet med Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven instämde, föga förvånande, inte i kritiken. Han hänvisade bland annat till de samtal som inom kort kommer att inledas på bostadsområdet. S-ledaren menar också att regeringen lagt flera förslag som ska skynda på integrationen. Bland förslagen Löfven nämner finns att flyktingar ska lära sig svenska snabbare, förbättrad validering och snabbspår till arbetsmarknaden i vissa bristyrken.

– Arbetslösheten sjunker, även för människor som är nyanlända. Det räcker inte naturligtvis, vi måste göra mycket mer, sade Stefan Löfven.

Moderaterna tror inte att det räcker utan vill ha mer genomgripande förändringar. På önskelistan finns en ny anställningsform för unga och nyanlända, vilket kräver förändringar av Lagen om anställningsskydd, Las.

– Där står vi långt ifrån varandra. När vi föreslår de här förändringarna i lagen om anställningsskydd så blir det konflikt. Utanförskapet hos unga utrikesfödda riskerar att fördjupas och det är farligt för hela samhället, sade Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven sade att han kan tänka sig blocköverskridande diskussioner även på arbetsmarknadsområdet. Däremot tror han inte på förändringar som innebär lägre ingångslöner.

– Det behövs en palett av åtgärder och jag kommer även här att vända på varje sten, sade han.

Även diskussionen om sextrakasserier mot unga flickor och kvinnor fick stort utrymme under debatten. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ägnade större delen av sitt anförande åt frågan.

– Vi måste göra upp med vanföreställningen att man är integrerad bara man har ett jobb. Kultur spelar en avgörande roll. Jämställdhet är grundläggande i vårt land och är man som invandrare inte beredd att respektera det, då har man ingenting i vårt land att göra, sade han.

L-ledaren Jan Björklund menar att det måste bli en diskussion om vad kulturfrågorna har för betydelse för den senaste tidens uppmärksammade sextrakasserier.

– Vi i Sverige måste bli tydligare med att det är svenska normer som ska gälla här. Det här har delvis sopats under mattan eftersom man varit rädd för att peka ut att det är invandrargrupper. Det måste vara slut med det, sade Jan Björklund.

Jonas Sjöstedt (V) ställer inte alls upp på Jimmie Åkessons beskrivning av de sexuella trakasserierna under en festival i Kungsträdgården som ett exempel på misslyckad integration.

– För mig handlar det om brist på respekt för kvinnor och det har funnits i Sverige i alla år. Det finns ingen ursäkt vem som än gör det, sade Sjöstedt.

Så vill svenskarna att politikerna ska prioritera

Kan du nämna en politisk fråga som du tycker att politikerna ska lägga all kraft på att lösa under det kommande året?

Flykting- och invandringsfrågor: 46 procent

Skola & utbildning: 7

Arbetslöshet / Sysselsättning: 6

Miljö-, klimat- och energifrågor: 4

Bostäder, bostadspolitiken: 4

Sjukvården: 3

Försvars-, freds-, säkerhets- och utrikespolitik: 3

Pensioner, pensionärer, äldre: 2

Äldreomsorg: 1

Ekonomin: 1

Frågan ställdes i samband med Ipsos senaste väljarbarometer, som genomfördes under perioden 3–14 december 2015.

Ipsos har genomfört sammanlagt 1 231 intervjuer med ett representativt urval svenskar över 18 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.