Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Invandring den viktigaste frågan för väljarna

Flyktingar på inkvarterade på Malmömässan.
Flyktingar på inkvarterade på Malmömässan.

Invandringsfrågan har seglat upp och blivit den överlägset viktigaste frågan för svenska väljare, visar DN/Ipsos mätning. Intresset för frågan har fördubblats sedan i juni 2015.

– Det är den största förändringen för en enskild sakfråga som vi någonsin sett i våra mätningar, säger Johanna Laurin Gulled på Ipsos.

En höst och vinter med historiskt höga flyktingnivåer och en het invandringsdebatt har gjort stort avtryck i väljaropinionen. Det framgår i DN/Ipsos mätning av vilken samhällsfråga som väljarna anser är den viktigaste för dem.

I dag anser 40 procent att integration och invandring är viktigast, överlägset fler än skola och utbildning som ligger på andra plats med 18 procent.

– Integration och invandring rankas som den överlägset viktigaste samhällsfrågan i Sverige. Det är första gången i våra mätningar som frågan ligger i topp, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos

I den senaste undersökningen låg invandringsfrågan på tredje plats, med 20 procent av väljarna som ansåg att det var den viktigaste frågan.

– Det är sällan man ser så här stora förändringar. Det är den största förändringen för en enskild fråga som vi någonsin sett i den här mätningen, säger Johanna Laurin Gulled.

Vikten som läggs vid invandring och integration har tidigare skiljt sig åt mellan kvinnor och män, unga och äldre samt beroende på var de som svarar bor och vilket parti de röstar på. Men förändringen har slagit igenom på alla håll. Miljöpartister är den enda grupp som väljer en annan fråga som viktigast – nämligen miljön.

– Det blir intressant att se hur länge invandringsfrågan kan ligga i topp. Som referens kan man jämföra med 2010 då fem procent nämnde invandringen som den viktigaste frågan när de valde vilket parti de skulle rösta på.

Integration och invandring rankas som den överlägset viktigaste samhällsfrågan i Sverige. Det är första gången i våra mätningar som frågan ligger i topp.

DN/Ipsos har även mätt vilket parti som väljarna tycker har bäst politik inom respektive område. När det gäller flykting- och invandringsfrågor är läget i praktiken oförändrat sedan den förra mätningen i juni 2015. Då etablerade sig Sverigedemokraterna som det parti som flest väljare anser har bäst invandringspolitik.

Med denna mätning befäster Sverigedemokraterna den positionen – 21 procent av väljarna stöder deras politik. 17 procent av väljarna tycker att Socialdemokraterna, som kommer på andra plats, har bäst invandringspolitik.

– Det är ett gynnsamt läge för Sverigedemokraterna som äger den fråga som nu rankas som överlägset viktigast för väljarna.

Sedan slutet av förra året har Moderaterna börjat driva en mer restriktiv invandringspolitik och partiet kom så sent som i torsdags med krav på en ”asylpaus”.

Men partiet ligger på samma nivå som tidigare mätningar, 13 procent av väljarna tycker att de har bäst flyktingpolitik. Anna Kinberg Batras hårdare ton i debatten tycks hittills inte ha inneburit att det förtroendet ökat.

– Det har inte skett några sådana säkerställda förändringar. Men Sverigedemokraternas framgångar har ofta förklarats med att de attraherar flykting- och invandringskritisk opinion. Nu när fler partier har börjat införa en restriktiv invandringspolitik så blir det intressant att se om SD kan fortsätta att äga den frågan, säger Johanna Laurin Gulled.

Mätningen visar ett nytt problem för Socialdemokraterna

Skola, jobb och sjukvård får stå åt sidan när väljarna fokuserar på integrations- och invandringspolitik. Samtidigt kämpar Socialdemokraterna med att behålla förtroendet i sin viktigaste fråga – jobben.

DN/Ipsos mätning visar hur integration och invandring övertrumfar alla andra politikområden när väljarna pekar ut sina viktigaste frågor. Utbildning, sysselsättning och sjukvård har traditionellt sett legat i topp och i juni 2015 ansåg 28 procent av väljarna att skola och utbildning var viktigast, medan 23 procent föredrog jobbfrågor och 18 procent valde sjukvården.

Men i DN/Ipsos nya mätning har frågorna tappat upp till tio procentenheter vardera. I dag anser exempelvis bara 13 procent av väljarna att jobb och sysselsättning är den viktigaste frågan.

– Det hänger troligtvis ihop med att invandring och integration har blivit så dominerande, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Att invandringsfrågan nu får ett så stort utrymme kan även bero på att den tydliggör en ny konfliktlinje inom politiken i hela Europa. Det tror statsvetarprofessorn Marie Demker på Göteborgs universitet.

– Konflikten handlar inte längre om högern och vänsterns olika syn på resursfördelning, utan handlar i stället om ståndpunkter som nationalism och ordning mot frihet och liberalism. Det gör att traditionella partier som S och M har svårt att lyfta fram sina motsättningar och få gehör för sina lösningar och perspektiv, säger hon.

DN/Ipsos mätning visar också mycket riktigt på potentiellt stora problem för Socialdemokraterna. När väljarna svarar på vilket parti som har bäst politik för jobb och sysselsättning väljer 23 procent S, ett statistiskt säkerställt tapp med fem procentenheter jämfört med juni 2015.

– Historiskt sett har det visat sig att det är svårt att vinna val om man inte uppfattas ha en trovärdig jobb- och sysselsättningspolitik. Det är klart att det är bekymmersamt för ett parti som har jobbfrågan som högsta prioritet, säger Johanna Laurin Gulled.

Det sjunkande förtroendet för Socialdemokraternas jobbpolitik innebär att avståndet till Moderaterna i den frågan nu är 11 procentenheter i den frågan.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors, även han på GU, säger att Socialdemokraterna själva har bidragit till att sätta fokus på invandringsfrågan, vilket inneburit att utrymmet att prata om andra frågor minskat.

– Det har gjort att man blivit mindre effektiv i sin opinionsbildning inom sysselsättningspolitiken och därför inte kunnat sätta fokus på sina egna frågor. Det har dessutom saknats stora reformer från Socialdemokraterna att lyfta fram.

Om läget fortsätter vara som det är i dag kan det leda till desperation inom Socialdemokraterna tror Jonas Hinnfors.

– Det kan innebära interna strider eller att partiledningen tar drastiska beslut och plötsligt ändrar sin politik på några områden. Det kan också leda till att man letar nya parlamentariska lösningar för ett stabilare regeringsunderlag.

Fakta. Invandringen 2015
Omkring 40.000 civila har efter helgens strider flytt den Rysslandstödda offensiven mot Aleppo i norra Syrien. Många har hamnat i flyktingläger utanför Azaz vid den turkiska gränsen.

Foto: Bulent Kilic AFPOmkring 40 000 civila har efter helgens strider flytt den Rysslandstödda offensiven mot Aleppo i norra Syrien. Många har hamnat i flyktingläger utanför Azaz vid den turkiska gränsen. Foto: AFP

Över 160.000 personer sökte asyl i Sverige 2015. Det är historiskt höga siffror och har lett till både ändrad lagstiftning och en hård politisk debatt. De flesta som flydde till Sverige kom från Syrien, Afghanistan och Irak.

Migrationsverket bedömer att runt 100.000 personer kan komma till Sverige i år, men prognosen som presenterades förra veckan är mycket osäker. Som mest räknar myndigheten med 140.000, men öppnar även för att det bara blir hälften så många.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.