Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Invandringen minskade, utvandringen ökade

För första gången sedan 2004 minskade invandringen till Sverige förra året. Samtidigt steg antalet utvandrare, som främst bosatte sig i Norge, Storbritannien och USA.

Av de 98 801 personer som invandrade till Sverige 2010 var den största delen återvändande svenska medborgare. Bland de svenska medborgarna som invandrade under förra året var det vanligast att flytta från Norge, USA, Storbritannien och Danmark. Sammanlagt var det ändå 3 479 färre som invandrade till Sverige 2010.

48 853 personer utvandrade, vilket är en ökning med hela med 24,5 procent jämfört med 2009. En stor del av ökningen beror på att Skatteverket under förra året särskilt följde upp personer vars bosättning varit okänd en längre tid. Om dessa personer inte längre ansågs vara bosatta i Sverige blev de avregistrerade från folkbokföringen som utvandrade. Om man bortser från denna grupp var utvandringen ändå 14 procent högre under förra året jämfört med 2009.

De svenska medborgare som utvandrade flyttade främst till Norge följt av Storbritannien och USA.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.