Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Iphone långt bakom andra mobiler i surfhastighet

Foto: PhotoAlto / Alamy

Mobiler från Samsung, Sony, LG och Google 
i topp. Iphone en bra bit ned. Det är resultatet när dagens mobiler rankas efter surfhastighet.

Skillnaden mellan de snabbaste och de långsammaste mobilerna i svenska nät är enorm. Medan toppmodellerna surfar i nästan 
30 mega­bit per sekund kommer de i bottenskiktet bara upp till omkring en tiondel av detta.

Det visar årets stora kartläggning av surfhastigheter från Bredbandskollen och Internetstiftelsen i Sverige.

Ett mönster är tydligt: Toppskiktet domineras helt av Android­mobiler. Först på plats 25 hittar man den första mobilen från Apple, en Iphone 6+.

– Ingen av deras modeller har ett särskilt bra resultat jämfört med Android, säger Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen på ­Internetstiftelsen i Sverige.

Det är också uppenbart att nyare mobiler ger högre surfhastighet. Modellerna i topp tre – Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy Note 4 och Google Nexus 6 – har alla släppts det senaste året. Ser man i stället till listans bottenskikt så är det äldre modeller som dyker upp: Iphone 4, som nu har fem år på nacken, och den tre 
år gamla ­Androidtelefonen HTC One X.

– Om man ser till hastigheterna en mobil uppnår i dag så är det mer än man tyckte var ett snabbt fiberbredband för bara några år sedan. Vi har ett 4g-nät i dag som är många gånger snabbare än de behov folk har på sina smarta telefoner, säger Rickard Dahlstrand.

Android dominerar visserligen topplistans övre del, men det behöver inte säga så mycket om operativsystemet i sig.

Androidmobiler kommer från en rad tillverkare som använder olika komponenter för till exempel dataanslutningen.

Föga förvånande utklassar 4g-mobilerna dem som bara har stöd för ­3g-uppkoppling. 4g ger i genomsnitt 18,6 megabit per sekund, medan 3g-modellerna kommer upp i 6,9 megabit per sekund.

Rickard Dahlstrand framhåller också att 4g-mobiler kan få bättre täckning i områden där det är långt till närmaste basstation, vilket är vanligt på landsbygden. Detta eftersom de kan använda frekvenser som är bättre på att nå över stora områden.

– Har man dålig täckning i sommarstugan kan det hjälpa att skaffa en nyare mobil, säger han.

Rankningen bygger på data från Bredbandskollen, en tjänst för att mäta uppkopplingshastigheter i fasta och mobila anslutningar. Över en miljon mätningar har räknats in. Bara mobiler som har testats minst 1 500 gånger är med på listan.

Eftersom mätningen utförs av vanliga användare kan enstaka ­registreringar dras ned av dålig ­mobiltäckning.

Till exempel så har nästan 40 000 mätningar gjorts från Iphone 6+. Flera av Androidmobilerna längre upp på listan har även de tiotusentals mätningar.

Enligt Rickard Dahlstrand kan den stora skillnaden inte heller förklaras med att Iphoneanvändare skulle ha andra operatörer i någon större utsträckning.

– Det skiljer sig inte så mycket mellan operatörernas nät. De har ungefär samma hårdvara och förutsättningar. Dessutom kan man anta att andelen Iphone är ungefär densamma för de olika operatörerna, säger han.

DN har sökt Apple för en kommentar.

Missa inga nyheter i sommar – ladda ned DN:s app

• Du som har Iphone hittar appen här – och du som har Android-telefon hittar den här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.