Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ipredator flygfärdig till helgen

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen.

Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.

Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

Peter Sunde som är The Pirate Bays talesman är själv överraskad över det stora intresset.

- Det är imponerande siffror och det skrämmer mig. Jag skulle hellre se att man kunde slippa den här typen av tjänster men de nuvarande Stasiregimerna gör dem nödvändiga, säger Sunde.

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40—50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.

- Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Tjänsten ska genomföras i samarbete med Trygghetsbolaget i Lund som ligger bakom den kommersiella anonymiseringstjänsten Relakks. De två tjänsterna ska ha en gemensam kundtjänst.

- En anledning att vi vill jobba med dem är att vi inte kan ha en egen kundtjänst. Vi har egen maskinpark men vi använder deras plattform, säger Sunde.

Maskinerna kommer också att vara placerade i Sverige för att minska risken för övervakning från FRA, enligt Sunde.

Läs mer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.