Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Iranier utvisades till Irak av misstag

Den svenska gränspolisen utvisade en 53-årig man till fel land. Mannen hade fått ett utvisningsbeslut till Iran, men skickades till Irak. Nu sitter han häktad i en poliscell i Bagdad sedan drygt ett år tillbaka.

Den 53-årige mannen har uppgett att han häktades direkt på flygplatsen i Bagdad när han i oktober förra året tvångsutvisades dit.

Han fördes senare till Al-Elwaya polisstation i Bagdad. I mars bekräftade FN:s flyktingkommissariat UNHCR, att mannen satt häktad på polisstationen i väntan på rättegång.

Den 53-årige mannens syster, som fått uppehållstillstånd i Sverige, säger till DN:

– Jag reste till Bagdad och fick hälsa på min bror på polisstationen. Han satt i en mörk cell utan el tillsammans med flera andra. Jag kunde knappt se honom bakom gallret. Jag har inte haft kontakt med honom på ett par månader. Men bekanta i Bagdad säger att han fortfarande är häktad.

Den 53-årige mannen och hans syster är feilikurder, en folkgrupp som förföljdes i Irak under Saddam Hussein. Syskonen hörde till de 300 000 feilikurder som utvisades från Irak till Iran under 1980-talet.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen säger i utvisningsbeslutet att mannen är iransk medborgare och ska utvisas till Iran. Trots det fattade gränspolisen i Gävleborg beslut om att utvisa mannen till Bagdad.

– Polisen har uppenbart gjort fel. Vi har endast prövat om mannen kan utvisas till Iran. Polisen ska verkställa våra beslut. Inte fatta egna, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Inom kort ska Justitieombudsmannen (JO) ta ställning till den anmälan som gjorts av mannens ombud. I sitt svar till JO medger Gävlepolisen att de gjort fel och nu ändrat sina rutiner. De försvarar sig med att mannen inte gjorde motstånd när han fick besked om utvisningen samma dag som den skulle genomföras. Dessutom hade Iraks ambassad i Stockholm sagt sig vara villig att ta emot honom och tidigare gett honom ett pass. Det kan dock bero på att Irak i internationella förhandlingar gått med på att återge medborgarskapet till de feilikurder som utvisades på 80-talet.

– Att mannen inte protesterade gills inte. Dessutom måste man ha kunskap om feilikurdernas komplicerade situation, säger Ribbenvik.

I Bagdad har mannen åtalats för att falskeligen ha utgett sig för att vara irakisk medborgare, vilket kan ge 15 års fängelse.

Hans syster säger:

– Irakiska ambassaden har bekräftat att passet är äkta. Jag tror att den irakiska polisen vill ha mutor. Men jag har inte ens råd att betala en advokat. Det är Sverige som gjort fel och som måste hjälpa honom.

Feilikurderna en förföljd grupp

Feilikurderna har i århundraden levt i både Iran och Irak. I Irak tillhörde de ofta den välutbildade klassen. På 1980-talet utvisades minst 300 000 till Iran av Saddam Hussein. Tiotusentals unga män försvann. I Iran levde många som statslösa i flyktingläger. Den nya irakiska regeringen har gått med på att ge de utvisade deras irakiska medborgarskap åter.
Godtyckliga frihetsberövanden är enligt Amnesty ett stort problem i Irak. År 2010 satt 30 000 personer frihetsberövade utan formella anklagelser eller rättegång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.