Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

IS kidnappningar oroar assyrierna i Södertälje

Nora Yunadim arbetar som vägledare i Södertälje. Hon har pratat med flera familjer som är berörda av händelserna i norra Syrien. ”Folk mår jättedåligt. Jag känner folk som inte sover om nätterna. De ringer runt och försöker få kontakt med sina familjer för att ta reda på om de lever”, säger hon.
Nora Yunadim arbetar som vägledare i Södertälje. Hon har pratat med flera familjer som är berörda av händelserna i norra Syrien. ”Folk mår jättedåligt. Jag känner folk som inte sover om nätterna. De ringer runt och försöker få kontakt med sina familjer för att ta reda på om de lever”, säger hon. Foto: Nicklas Thegerström

Mona och hennes sex barn befaras tillsammans med en stor grupp assyrier ha kidnappats i Syrien av terrororganisationen Islamiska staten, IS. I Södertälje följer hennes kusin Sargon Moshy utvecklingen.

– Det är jättesvårt att sitta i Sverige och inte kunna göra något, säger han till DN.

Sammanlagt ett tiotal syriska byar attackerades i ett område som gränsar till IS-kontrollerade trakter under måndagen. London­baserade Syriska människorätts­observatoriet uppger att minst 56 assyrier förts bort av IS, men uppgifterna om hur många som har tillfånga­tagits varierar kraftigt. Enligt nyhetsbyrån Ritzau ska 90 assyrier från byn Tel Tmar ha fängslats, medan Assyriska Riks­förbundet säger att sammanlagt omkring 200 förts bort.

En av dem är Sargon Moshys kusin, Mona.

– Hon har sex ganska små barn som också blev kidnappade. Hennes far har förklarat för oss släktingar att hon fick en pistol riktad mot skallen. Valet var att följa med eller dödas på plats, säger han till DN.

Han bor i Södertälje och befinner sig på jobbet, trots oron. Det är för jobbigt att vara hemma.

– Familjen mår jättedåligt. Det är inte första gången heller, vi har en annan nära släkting som kidnappades av IS för över ett år sedan. Vi har inte fått något besked om hur han mår, bara ett meddelande om att betala en lösesumma, eller få hem honom i likpåse, säger Sargon Moshy, som förklarar att lösesummorna som begärs av IS ligger på miljontals kronor och är omöjliga att betala in.

Nora Yunadim. Foto: Nicklas Thegerström.

Nora Yunadim är även hon assyrier och arbetar som vägledare i Södertälje. Hon har pratat med flera familjer som är berörda av händelserna i norra Syrien.

– Folk mår jättedåligt. Jag känner folk som inte sover om nätterna. De ringer runt och försöker få kontakt med sina familjer för att ta reda på om de lever, berättar hon.

Enligt Nora Yunadim är det väldigt svårt att få pålitliga uppgifter om utvecklingen. De få personer som lyckas nå fram till sina släktingar tappar snabbt kontakten.

– En familj som jag känner berättade att deras släkt i området var på väg att packa ihop och åka iväg. Det var i går kväll. Vi vet inte vad som har hänt med dem sedan dess.

Både Nora Yunadim och Sargon Moshy anser att den assyriska befolkningen inte får tillräcklig mycket uppmärksamhet från omvärlden. De hoppas på större insatser från Sverige och EU.

– Vi har varit ute i media och sagt att den assyriska milisen behöver hjälp och större befogenheter. Men hela världen blundar för vår situation. Det vi kan göra just nu är att skicka pengar till Assyrier utan gränser, säger Nora Yunadim.

Ordförande för Assyriska riksförbundet, Afram Yakoub, säger att regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) arbetar ovanför assyriernas huvuden.

Afram Yakoub. Foto: Nicklas Thegerström.

– Vi har försökt få kontakt och gehör för våra frågor i månader. Vår kultur håller helt och hållet på att utplånas och vi står chanslösa, säger Afram Yakoub.

Wallström säger i ett mejl till DN att hon har kontinuerlig kontakt med assyriska företrädare både i Sverige och i Irak och att hon träffade Assyriska riksförbundet senast i november.

– Det stämmer inte. Hon var här och hade en jippotillställning i november. Kallar hon det för möte så bevisar det hur lite hon bryr sig, säger Afram Yakoub.

Han vill veta vad regeringen tänker göra för att stärka minoriteternas ställning i Mellanöstern. Margot Wallström svarar att Sverige tillsammans med EU jobbar för att den syriska oppositionen ska enas kring ”en gemensam vision” som är demokratisk och inkluderande.

Hon skriver också att Sverige även överväger att bidra med militär utbildningspersonal för att stödja de styrkor som strider mot IS i norra Irak.

Fakta: Assyrier

Assyrier är en etnisk minoritet  med ursprung i Mesopotamien. Området som betraktas som folkgruppens hemland sträcker sig över sydöstra Turkiet, norra Syrien, västra Iran och norra Irak. De flesta assyrier är kristna och talar syriska – en  modern form av arameiska. 

Enligt Assyriska riksförbundet finns omkring 120 000 assyrier i Sverige, varav mer än hälften bor i Stockholm och Södertälje.

Källa: Assyriska riksförbundet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.