Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/isabella-lovin-om-migrationspolitiken-finns-en-grans-for-varje-parti/

Sverige

Isabella Lövin om migrationspolitiken: Finns en gräns för varje parti

04:41. Isabella Lövin kommenterar att det under helgen har det funnits uppgifter om krismöten i partiet på grund av motsättningarna i regeringen om migrationspolitiken.

Miljöpartiet inte gett upp hoppet om att få till en uppgörelse om migrationspolitiken – trots att regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlar med andra partier utan dem. 

– Det som är viktigt är frågan om en hållbar och rättssäker migrationspolitik, säger språkröret Isabella Lövin i P1 Morgons partiledarintervju.

I augusti ska den parlamentariska migrationskommittén presentera ett förslag på framtidens migrationspolitik. Förslaget har brett stöd i riksdagen, men flera av punkterna går starkt emot Miljöpartiets politik. Det gäller bland annat förslaget om införandet av ett volymmål för svenskt mottagande.

– Vi vill ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik och vi fortsätter att arbeta för det, sade språkröret, vice statsministern och miljöministern Isabella Lövin till TT på väg in till en partiledarintervju i TV4 på måndagen.

Enligt källor till Aftonbladet har Miljöpartiet i helgen suttit i krismöte där det bland annat diskuterats om partiet ska lämna regeringen. Utöver migrationspolitiken handlar motsättningarna även om Preems raffinaderi i Lysekil och utbyggnaden av Arlanda, uppger källorna. 

Under P1 Morgons partiledarintervju vill Isabella Lövin inte bekräfta att Miljöpartiet haft ett krismöte under helgen. Hon kommenterar istället hur viktig den migrationspolitiska frågan är för partiet.

– Det som är viktigt är frågan om en hållbar och rättssäker migrationspolitik. Man kan inte sätta ett politiskt framförhandlat tak på hur många människor som kommer fly nästa år. Vi i Sverige behöver föregå med gott exempel.

På SR:s fråga om Miljöpartiet skulle lämna regeringen om Socialdemokraterna rundar partiet gällande migrationspolitiken ger Lövin inget rakt svar, men säger:


– Det är klart att det finns en gräns för varje parti. Man kan inte kompromissa om grundläggande värderingar. 

Hon menar samtidigt att Miljöpartiet inte kommer låta regeringen ”göra verklighet av en politik som vi inte står bakom”.

– Självklart kan vi inte sitta i regering där olika partier tar olika beslut. Men vi är ju regeringen, vi är ett regeringsparti, och för att en sådan politik ska bli verklighet så behöver båda partierna stå bakom. 

Läs mer: MP efter S migrationsbud: ”Ökar utsattheten”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt