Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ishotellet-maste-skaffa-brandvarnare/

SVERIGE

Ishotellet måste skaffa brandvarnare

En byggnad gjord av is och snö borde inte vara så brandfarlig, kan man tycka. Men det spelar ingen roll för Boverket, som kräver att Ishotellet i Jukkasjärvi måste installera brandvarnare.

Regler är regler och kan inte brytas, något som Ishotellet i Jukkasjärvi har fått erfara. Bygget av hotellet pågår just nu för fullt, men nytt för i år är att man måste installera brandvarnare i alla rum. Nya regler från myndigheten Boverket föreskriver att även en byggnad gjord av fruset vatten behöver brandlarm.

– Vi blev lite överraskade, men man får helt enkelt gilla läget. Det är enligt regelverket för när vi söker bygglov för hotellet, säger Beatrice Karlsson, pressansvarig på Icehotel, till DN.

Beatrice Karlsson säger att risken för att hotellet ska brinna ner inte är särskilt stor, men att man efter tester förra säsongen ändå kom fram till att det krävs brandvarnare.

– Man har provat om det är så att saker kan fatta eld. Det är i så fall får- och renpälsar, kuddar och madrasser, men sannolikheten för att det ska hända är inte så stor. Men vi sätter självklart gästernas säkerhet i första rummet, säger hon.

Ishotellet har jobbat hårt med att hitta en brandvarnare som klarar både kyla, fukt, och att hotellet rör på sig under säsongen. Under testperioden gick faktiskt larmet en gång, säger Beatrice Karlsson.

– Det var en gäst som tjuvrökte i städskrubben. Så det var inte så allvarligt.

Ishotellet i Jukkasjärvi öppnar för säsongen den 6 december.