Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Israel kommer inte vägra Bildt inresa

Israeliska utrikesdepartementet avvisar uppgifter om att Carl Bildts planerade besök till Israel kan komma att ställas in. Däremot kräver Israel ett tydligare fördömande av artikeln i Aftonbladet, något som Fredrik Reinfeldt och den svenska regeringen vägrar.

Den politiska striden som blossat upp mellan Sverige och Israel om innehållet i en omstridd artikel i Aftonbladet fortsätter. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har nu gett sig in i debatten.

 - Ingen kan begära att Sveriges regering ska bryta mot egna grundlagar. Yttrandefriheten är en omistlig del i det svenska samhällslivet, säger han till TT.

Sveriges utrikesdepartement med Carl Bildt i täten vägrar sedan tidigare att fördöma artikeln trots att ett sådant krav framförts från bland annat Avigdor Lieberman, Israels utrikesminister.

Israels ambassadör i Sverige utryckte missnöjet med svenskarnas hållning efter ett möte med UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage på fredagen då artikeln diskuterades.
- Vi vill se en stark reaktion från regeringen, sade Benny Dagan, till TT när han kom ut från mötet.

Yigal Palmor, talesperson för Lieberman har under lördagen gjort klart att Israel förväntar sig mer av Sverige.

- Bollen ligger hos det svenska utrikesdepartementet. Vi väntar på att de ska reagera eller svara. Inget svar är också ett svar, naturligtvis, och om det inte kommer något svar blir vi djupt besvikna och det kommer att kasta en skugga över besöket och de politiska relationerna, säger Yigal Palmor, talesman för utrikesminister Avigdor Lieberman, till TT på lördagen.

Däremot uppger han att departementet inte kommer att stoppa det besök till Israel som Bildt planerat in. Enligt uppgifter i israeliska medier har landets utrikesdepartement övervägt flera proteståtgärder eftersom de är övertygade om att en ursäkt inte är att vänta.

Den israeliska tidningen Haaretz publicerade i fredags flera förslag som då diskuterades vid departementet. Ett var att ställa in ett längre Israelbesök som Bildt planerat in. Ett annat förslag var att låta Bildt besöka Israel, men att använda besöket för att kritisera innehållet i artikeln. Israeliska dignitärer ska helt enkelt vägra att prata med den svenska utrikesministern om någonting annat än artikeln.

Enligt Haaretz ser det israeliska utrikesministeriet bara en lösning på konflikten – ett svenskt fördömande.

Bråket startade i måndags då Aftonbladet publicerade en artikel där det förs fram anklagelser att den Israeliska armén under många år dödat palestinier i syfte att sälja deras organ. Artikeln har fått stor uppmärksamhet i Israel där den kritiseras för att vara både okritisk och antisemitisk.

Artikeln fick först kritik av Sveriges ambassadör i Israel Elisabet Borsiin Bonnier, men hon har senare inte fått stöd av svenska UD.

Att Sveriges utrikesminister känner sig allt mer pressad av affären märks dock i de inofficiella uttalanden han gör på sin blogg. Bildt har tidigare påpekat att han har förståelse för de starka känslor som väcks ”inför påståenden som kan upplevas som vädjande till antisemitiska sentiment”.

När Carl Bildt under lördagsmorgonen kommenterar händelseutvecklingen kan en viss kritik mot Aftonbladets publicering antydas.

”Jag känner personligen också en stor vrede när jag konfronteras med förlöpningar av det slaget i debatten. Men som en i Sveriges regering har jag lika lite som något annat statsråd rätt att agera mot publiceringsbeslut vad jag än personligen må tycka om det som har publicerats”, skriver utrikesministern på sin blogg.

Bildt poängterar att det är rättsväsendet och inte politikerna som Sverige avgör om ett brott mot tryckfrihetsförordningen eller ett hatbrott har begåtts. Och att det är ”Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner.”
 

Bakgrund: Artikel bakom konflikten
  • I måndags publicerades en artikel skriven av frilansjournalisten Donald Boström på Aftonbladets kultursida. Där beskrivs misstankar från anhöriga till palestinier som dödats av israelisk militär om att organ stulits från de dödade. Boström hävdar att en omfattande illegal organhandel pågår i Israel med myndigheternas goda minne.
  •  
  • Artikeln väcker häftiga reaktioner och Israels vice utrikesminister Danny Ayalon kräver att den svenska regeringen fördömer den.
  •  
  • Den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, tar avstånd från artikeln som hon menar "är lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare". Hon får dock inte medhåll från svenska UD som säger att hennes uttalande är ett lokalt initiativ. "UD recenserar inte artiklar i svensk press om utrikes förhållanden", sade talesmannen Anders Jörle.
  •  
  • Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin meddelade på fredagen att han kommer att anmäla Carl Bildts hantering av den svenska ambassadörens uttalande till riksdagens konstitutionsutskott, då det är "ett ingrepp i den svenska tryck- och yttrandefrihetens censurförbud". (TT)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.