Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Israel pressar Sverige om Gazahjälp

Israel kallade på torsdagen till sig Sveriges ambassadör Elisabet Borsiin Bonnier för att ”klargöra” sin syn på fartygsaktionen till Gaza.

Israeliska UD:s stabschef Yossi Gal hade separata möten med ambassadörer från sammanlagt fem länder vars medborgare deltar i Gazaaktionen.

Gal betecknade denna som en ”absolut provokation” men erbjöd samtidigt fartygen att gå till den israeliska hamnstaden Ashdod för att lossa förnödenheterna till Gaza. Efter säkerhetskontroll kan lasten föras vidare till Gaza av de israeliska myndigheterna eller internationella hjälporganisationer, hette det.

Det framhölls också att de åtta fartygen enligt israelisk syn bryter mot internationell lag om de försöker ta sig fram till Gaza.

Man har också informerat Borsiin Bonnier och övriga ambassadörer om de ”åtgärder” som kan vänta dessa länders medborgare. Tidigare har israeliska medier sagt att de omkring 600 till 800 medborgarna, däribland elva svenskar, kommer att gripas och utvisas från Israel.

UD i Stockholm vill inte kommentera mötet mellan Gal och Borsiin Bonnier.

Bland passagerna finns 35 parlamentariker och ett antal Israelaraber, bland dem en ledamot av det israeliska parlamentet, knesset.

Gazabornas inställning till fartygsaktionen är högst delad, rapporterar DN:s utsände.

– En äventyrssafari för européer, avfärdar rapparen Khaled.

– Detta förändrar ingenting, blockaden kvarstår, säger en student.

Många tror att hjälpen hamnar i styrande terrorrörelsen Hamas händer.

Även israeliska politiker är delade. En del anser att ”provokationerna” skulle självdö om Israel släppte igenom fartygskonvojen.

En intensiv israelisk propagandakampanj pågår sedan flera veckor, dels för att betona att Israel faktiskt släpper igenom förnödenheter till Gaza, dels för att rättfärdiga blockaden.

Pressmeddelanden späckas med bilder på välfyllda marknadsstånd I Gaza. Bland de mera bisarra inslagen finns ett utskick med en meny från en lyxrestaurang i Gaza stad.

Man har också skickat ut en videointervju där en israelisk folkrättsexpert förklarar varför Israel anser sig ha stöd i folkrätten för sin blockad. Den israeliska militären försöker i sin presskampanj att påvisa länkar mellan fartygsaktionen och islamistiska extremistgrupper.

Ship to Gaza Sweden säger till TT att fartygen möts utanför Cypern fredag eftermiddag för fortsatt färd mot Gaza.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.