Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Israel rasar efter Wallströms utspel

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Anette Nantell

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill ha utrett om Israel tagit till utomrättsligt dödande.

Hon stöder terrorism och uppmuntrar våld, anser Israels utrikesdepartement.

Ländernas relation är nu bottenfrusen.

Wallström efterlyste på tisdagen en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts av Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Hon hänvisar bland annat till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein som i oktober framhöll att den israeliska responsen varit oproportionerlig och att utomrättsligt dödande starkt kunde misstänkas.

– Det är centralt att det görs grundliga och trovärdiga undersökningar kring dessa dödsfall i syfte att bringa klarhet och få till stånd möjligt ansvarsutkrävande, sade utrikesministern i riksdagen.

Hennes uttalande är ett svar på en fråga ställd av Liberalernas ledare Jan Björklund med anledning av en tidigare debatt i riksdagen då Wallström började prata om utomrättsliga avrättningar utan att nämna Israel.

Många uppfattade att hon syftade på Israel, och det väckte också starka reaktioner från den israeliska regeringen. Wallström hävdade att hon inte talat specifikt om Israel.

Israel reagerar ännu hårdare nu. Enligt det israeliska utrikesdepartementet (UD) är hennes uttalanden "oansvariga och förvirrade och stöder terrorism och uppmuntrar våld", rapporterar Jerusalem Post.

Enligt Margot Wallströms pressekreterare kan den skarpa reaktionen bero på att kritikerna i Israel inte läst hela hennes uttalande. Svenska UD översatte under tisdagskvällen hennes debattsvar till engelska och länkade till det från hennes Twitterkonto.

Jan Björklund kritiserade i riksdagsdebatten utrikesministerns allmänna hållning till Israel. Sverige uppfattas numera mycket mer ensidigt ta ställning för den palestinska parten, enligt honom.

– Jag vänder mig mot varje försök att utmåla Sverige, regeringen eller mig som Israels fiende. Vi är Israels vän och palestiniernas vän och båda staterna har rätt att existera, svarade Margot Wallström.

Den bilden delas inte av Israels forskningsminister Ofir Akunis. Han föreslår enligt Jerusalem Post en utredning om "hur en kvinna som så utan omsvep hatar Israel valdes och fortfarande har posten som Sveriges utrikesminister".

Bakgrund: Kritik från flera håll

Flera professorer i folkrätt, bland andra Ove Bring, har pekat på att det finns många seriösa rapporter och studier från människorättsorganisationer som pekar i riktning mot att utomrättsliga avrättningar kan ha ägt rum. De framhåller bland annat rapporter från Amnesty International och den israeliska människorättsorganisationen BTselem.

Den senare har kritiserat premiärminister Netanyahu för att i tysthet ge stöd till vad de kallar "gatuavrättningar". Polischefen har offentligt varnat eventuella förövare att de kommer att dödas. Flera organisationer har också kritiserat Israels nya order om att använda skarp ammunition vid oroligheter.

Israel har rätt att försvara sig men det måste ske i överensstämmelse med internationell rätt, framhåller folkrättsprofessorerna i en debattartikel i Aftonbladet i december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.