Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/it-skandal-drevs-igenom-trots-varning-om-livsfara-for-hemliga-agenter/

SVERIGE

It-utlokaliseringen drevs igenom trots varning om livsfara för hemliga agenter

Maria Ågren på väg in till Arbetsdomstolen på onsdagen. Hennes fackförbund Sveriges ingenjörer har stämt staten för att hon avskedades i september 2017.
Maria Ågren på väg in till Arbetsdomstolen på onsdagen. Hennes fackförbund Sveriges ingenjörer har stämt staten för att hon avskedades i september 2017. Foto: Roger Turesson

Redan innan it-utlokaliseringen på Transportstyrelsen drevs igenom visste generaldirektören Maria Ågren att säkerheten för hemliga agenter vid tre myndigheter hotades. Det framgår av dokument som fram till nu har varit hemligstämplade.

Säpo fick redan sommaren 2015 kännedom om denna larmrapport, vilket väcker nya frågor om varför it-skandalen inte stoppades i tid.

Ågren varnades dessutom muntligen om ”fara för livet för poliser och officerare” om outsourcingen skulle genomföras.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in