Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/it-skandal-drevs-igenom-trots-varning-om-livsfara-for-hemliga-agenter/

SVERIGE

It-utlokaliseringen drevs igenom trots varning om livsfara för hemliga agenter

Maria Ågren på väg in till Arbetsdomstolen på onsdagen. Hennes fackförbund Sveriges ingenjörer har stämt staten för att hon avskedades i september 2017.
Maria Ågren på väg in till Arbetsdomstolen på onsdagen. Hennes fackförbund Sveriges ingenjörer har stämt staten för att hon avskedades i september 2017. Foto: Roger Turesson

Redan innan it-utlokaliseringen på Transportstyrelsen drevs igenom visste generaldirektören Maria Ågren att säkerheten för hemliga agenter vid tre myndigheter hotades. Det framgår av dokument som fram till nu har varit hemligstämplade.

Säpo fick redan sommaren 2015 kännedom om denna larmrapport, vilket väcker nya frågor om varför it-skandalen inte stoppades i tid.

Ågren varnades dessutom muntligen om ”fara för livet för poliser och officerare” om outsourcingen skulle genomföras.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.