Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

It-skandalens skada på försvaret en nyhet för riksdagen

Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen. Other: Erik Simander/TT

Att Sveriges försvar skadats av it-skandalen på Transportstyrelsen har inte redovisats tydligt för riksdagen. Det säger ordföranden för riksdagens försvarsutskott Allan Widman (L).

Som DN avslöjade på fredagen visar ett dokument från Försvarsmakten att it-skandalen lett till skador för rikets försvar. Av det fram till nu hemliga dokumentet framgår inte exakt vad det är för skada och dess omfattning.

Men att Försvarsmakten formellt fastställt en skada kommer ändå som en nyhet för försvarsutskottets ordförande Allan Widman. 

– Jag kan i vart fall inte erinra sig att det har uttryckts så här rakt och konkret tidigare, svarar Widman som är advokat till yrket. Han tillägger:

– Hela den här historien är ju bedrövlig. När man ser omfånget och tidsutdräkten på det här läckaget så blir det en ofrånkomlig slutsats att skadverkningarna för svensk statsförvaltning förmodligen är stora och inte enbart begränsade till de skador som DN nu uppger att Försvarsmakten har lidit, säger Allan Widman.

It-skandalen på Transportstyrelsen granskas av riksdagens Konstitutionsutskott (KU). Dess ordförande Andreas Norlén (M) säger:

– Dessa uppgifter kände jag inte till, men jag har inte heller gått genom detaljerna. Vår roll är egentligen inte att ta ställning till skador som kan ha uppstått. Vi granskar hur regeringen har hanterat frågan, säger Andreas Norlén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.