Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/italien-ber-om-hjalp-vi-behover-solidaritet-fran-vara-europeiska-vanner/

SVERIGE

Italien ber om hjälp: ”Vi behöver solidaritet från våra europeiska vänner”

Mario Cospito, Italiens ambassadör för Sverige vädjar till omvärlden om stöd.
Mario Cospito, Italiens ambassadör för Sverige vädjar till omvärlden om stöd. Foto: Magnus Hallgren

Italien har drabbats hårdast i Europa av det nya coronaviruset. Nu stänger landet alla skolor och universitet.
– Situationen är allvarlig och vi underskattar den inte, säger Mario Cospito som är Italiens ambassadör i Sverige till DN.

Redan den sista januari upptäcktes de första fallen av smittade av det nya coronaviruset i Italien, då två kinesiska turister testades positivt i Rom. I senare halvan av februari upptäcktes ett kluster av nya fall i regionen Lombardiet i norr. Sedan dess har antalet smittade ökat snabbt, med ett epicenter i norra Italien. På onsdagen hade 3.089 smittats och 107 avlidit i Italien, enligt WHO.

Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, ser allvarligt på situationen.

– Ja, vi är det mest drabbade landet i Europa, säger han, men menar samtidigt att landet numera har situationen under kontroll och understryker att man ser en positiv utveckling där fler och fler insjuknade tillfrisknar.

– Vår sjukvård klarar fortfarande av att hantera de här fallen. Det viktigaste nu är att hindra en epidemi eller en pandemi. Det vore ett stort problem, inte bara för oss utan för alla världens länder, säger Mario Cospito.

Samtliga skolor och universitet stängs från torsdag till och med den 15 mars. Beslutet kan också omfatta teatrar och biografer. Sportevenemang kan komma att genomföras bakom stängda dörrar.

– Jag vet att det är drastiska åtgärder, men det är det enda sättet. Nu är det avgörande tidpunkten, vi måste göra allt för att undvika en fördubbling av smittan, säger Mario Cospito.

– Vi har aldrig stängt skolorna så här länge i Italien. Situationen är allvarlig och vi underskattar den inte.

Italien och särskilt norra Italien har drabbats väldigt hårt jämfört med resten av Europa, varför?

– Våra experter säger att en anledning är att det här är ett väldigt produktionsintensivt område där många arbetar med utländska motparter. En del av dem har varit i Kina innan krisen var känd och sedan rest tillbaka till Italien. När krisen bröt ut, då var det för sent, säger Mario Cospito.

Foto: Magnus Hallgren

En annan anledning till det höga antalet upptäckta fall är enligt ambassadören det intensiva testande som genomförts i landet, med över 25.000 testade individer. Även sådana som inte visar symptom.

– Flera av de som smittats visar inga symptom alls, ens efter 14 dagar. Men ju fler man testar, ju fler smittade kommer att upptäckas, säger han.

Nu ber Italien om omvärldens stöd, man har daglig kontakt med WHO och bad den 26 februari EU:s medlemsländer om hjälp med munskydd, genom unionens civilskyddsmekanism. Sverige sade nej med hänvisning till den egna hushållningen, vilket DN rapporterat om, men Mario Cospito säger att andra länder har svarat positivt.

– Jag upprepar, vi har situationen under kontroll, men nu behöver vi solidaritet från våra europeiska vänner. Som man säger, ”en vän i nöd är en verklig vän”.

Han uttrycker samtidigt förståelse för Sveriges nekande svar.

– Jag är säker på att det det är ett noga övervägt beslut från myndigheterna. Vi behöver inte hjälp från varje EU-land, bara de som kan hjälpa oss, säger han.

Italiens ekonomi riskerar att drabbas hårt av det pågående utbrottet och den italienska regeringen har beslutat om flera ekonomiska stödpaket till landet i stort och till de drabbade regionerna. Särskilt allvarligt, säger Mario Cospito, om utbrottet skulle slå mot sommarens turism.

– Vi ber om förståelse från våra vänner, det finns ingen anledning att minska turismen i Italien. Om tre-fyra månader kanske det inte är någon kris längre, säger han.

– På så sätt har vi två kriser. Den viktigaste nu är viruset, men på längre sikt måste vi se hur vi ska lösa de ekonomiska effekterna av utbrottet, inte bara i Italien utan även för andra producerande länder som Sverige, säger han.

Sist vädjar han om omvärldens förståelse för att viruset inte skiljer på olika nationaliteter.

– Tyvärr hör vi från alla delar av världen om hur mina landsmän diskrimineras bara för att de är italienare eller pratar italienska. Det här är ingen fråga om nationalitet, det är ett världsproblem.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt