Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/italiensk-professor-uppmanar-sverige-stang-skolor-stall-in-evenemang/

SVERIGE

Italiensk professor uppmanar Sverige: Stäng skolor, ställ in evenemang

Stängda grindar framför en skola i Rom den 5 mars, efter att Italien stängde alla skolor och universitet för att förhindra spridning av det nya coronaviruset.
Foto: Vincenzo Pinto/AFP

Sverige bör vidta drastiska åtgärder mot spridningen av det nya coronaviruset, anser professor Giacomo Grasselli som samordnar intensivvården i Italien.

– Människor måste hindras från att träffas för att undvika en katastrof, säger han till DN.

Stäng skolor, jobba hemifrån och ställ in stora evenemang – Sverige och alla länder som fått inhemska fall av det nya coronaviset måste ta till radikala åtgärder.

Det anser Giacomo Grasselli, professor i anestesi och intensivvård vid universitetet i Milano som ansvarar för samordningen av intensivvård av smittade i Lombardiet, en av de mest drabbade regionerna i Italien.

– Jag har ett tydligt besked: Det enda sättet att undvika en katastrof är att begränsa spridningen. Och sättet att göra det på är inte att köpa in mer ventilatorer, respiratorer eller intensivvårdssängar – det är att lära folk att det bara är deras beteende som kan förhindra spridning, säger han på telefon till DN från sitt kontor i Lombardiets regionpalats.

– Alla måste undvika folksamlingar, jobba hemifrån om det är möjligt. Tvätta händerna. Skolor bör stängas och alla evenemang som sport och annat bör undvikas.

Han medger att åtgärderna kan tyckas tuffa.

– Men det är det enda sättet att överleva den här svåra epidemin. Annars kommer antalet patienter bli ohanterligt – oavsett hur bra, modernt och utbyggt ert sjukvårdssystem är.

Professor Giacomo Grasselli samordnar intensivvårdsarbetet i Lombardien, Italien, i samband med utbrottet av det nya coronaviruset.
Foto: Privat

Utöver den massiva spridningen av coronaviruset har Italien också en pågående influensasäsong som också drabbar samma patienter och sätter press på sjukvården.

I Italien har antalet nya fall av covid-19 ökat överallt utom i de röda zonerna där de första utbrotten ägt rum och människor hållits isolerade. Där minskar nu fallen, vilket enligt Grasselli visar att hårda åtgärder har fungerat.

– Här funderar vi på att stänga barer och fabriker. Vi måste stänga ned allt under 3–4 veckor, för att reducera möjligheterna för folk att träffas.

Från Kina har rapporterats att fem procent av de smittade har behövt intensivvård. I Lombardiet har siffran visat sig vara den dubbla: 10–12 procent.

– Och viruset tycks mycket smittsamt, mycket mer än den vanliga influensan. Det är en extrem belastning för sjukvården. Vi står alltså inför ett enormt utbrott med ett överväldigande antal patienter som behöver intensivvård.

I Lombardiet har man i normalfall 800 intensivvårdsplatser.

– På 19 dagar har vi vårdat över 700 coronasmittade patienter inom intensivvården, varav 600 fortfarande vårdas.

Regionen har utökat kapaciteten med runt 50 procent.

– Men uppenbarligen är det inte nog, så det är en väldigt allvarlig situation.

Över 80 procent av coronapatienterna inom intensivvården hittills har haft svåra andningsproblem och fått respiratorvård. Runt 3–4 ligger i avancerad hjärt-lungmaskin, Ecmo.

Under den första veckan av utbrottet i Italien var de flesta fallen över 60 år. Nu kommer allt fler unga in till vården. Enligt en färsk analys från italienska hälsomyndigheten är 22 procent av de som testats positiva för viruset mellan 19–50 år gamla, och myndigheten konstaterar att alla åldersgrupper bidrar till spridningen.

– Vi har tre till fyra för tidigt födda bebisar. Förutom det är den yngsta patienten i respirator 18 år. Vi vet inte varför vi ser fler unga fall nu, i 30- och 40-årsåldern under de senaste dagarna. Vi har inte tid att ens tänka på orsakerna, men kan bara konstatera att det är vanligare än vad vi väntat oss baserat på data från Kina.

Men precis som i Kina har väldigt få barn drabbats.

– De flesta av dem är dessutom inte svårt sjuka. Jag tror att barn är som reservoarer för sjukdomen – de blir inte sjuka själva, men sprider smittan. Därför kan stängningar av skolor vara en viktig åtgärd.

Giacomo Grasselli tror att många utgår från att Italiens statistik är mer tillförlitlig än de kinesiska.

– Eftersom det här är nytt lär vi oss varje dag. Ingen vet sanningen om sjukdomen. Vi är det första västlandet som drabbats hårt och hela världen är ute efter våra data.

Det värsta är att resurserna inte räcker till patienterna, beskriver han.

– Fram till i dag har alla som behövt intensivvård fått det. Men ökar antalet fall nu kommer vi inte längre klara det. Då får vi göra vårt bästa för att erbjuda intensivvård till dem som troligast kommer att dra nytta av den.

Dessutom är sjukvårdspersonalen – läkare och sjuksköterskor som han dagligen har telefonkontakt med ute på sjukhusen – redan utarbetad.

– De är trötta, helt slut. De måste jobba konstant och ha på sig skyddsutrustning som gör jobbet än mer obekvämt. Begränsningarna i vilka de får träffa gör det jobbigt psykiskt. Det är tungt att se patienter dö och att allt fler kommer in som behöver din vård. Det är en väldigt hemsk upplevelse, tro mig.

Själv har han inte träffat sina barn på tre veckor. De råkade vara bortresta till en annan region när beslut om karantän fattades.

– Jag har mått bättre, om jag ska vara ärlig.

Alla åldrar bidrar till spridningen i Italien

Under måndagen hade 9.172 fall av det nya coronaviruset konstaterats i Italien. 463 hade dött och 724 blivit friska.

Enligt en färsk analys från italienska hälsomyndigheten är 22 procent av de som testats positiva för viruset mellan 19-50 år gamla, och myndigheten konstaterar att alla åldersgrupper bidrar till spridningen.