Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-anmalan-skrevs-ut-efter-sjalvmordsforsok-tog-sitt-liv/

Sverige

Ivo-anmälan: Skrevs ut efter självmordsförsök – tog sitt liv

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Mannen blev utskriven från sjukhus efter ett självmordsförsök – trots att en närstående varnat för att han skulle försöka igen.

Dagen därpå hittades han död.

Nu har en anhörig gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Rätta artikel

Mannen hade efter ett självmordsförsök vårdats på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Dalarna.

”[En närstående] framför till personalen att det är första gången [mannen] kommer in för suicidförsök och att han behöver få en psykiatrisk kontakt/bedömning innan utskrivning. Hon ber också om att de skall behålla honom och ser en risk med att han skall försöka igen”, står det i en anmälan som har gjorts till IVO.

Men enligt anmälan blev mannen utskriven av läkare som sedan kontaktade mannens närstående. Han hade då fått en tid på en psykiatrisk mottagning senare samma vecka.

I anmälan står det vidare att han hittades död dagen efter att ha skrivits ut. En anhörig skriver att mannen borde ha fått vara kvar på sjukhuset och direkt borde ha fått hjälp av psykiatrin utan att vänta till senare den veckan.

”Vill klaga på att man inte gör en mer korrekt bedömning att det finns risk för ytterligare försök utan i stället väljer att skriva ut honom. Det var första gången, kanske hade han kunnat få hjälp att må bättre och därmed förhindrat att han avslutade sitt liv”, står det i anmälan.

”Vi är inte ute efter någon syndabock utan vill att man nästa gång liknande händer, på sjukhuset, att det då finns bättre rutiner och kompetens att hantera händelsen. Då hade det kanske ej behövt sluta med att han tagit sitt liv”.

Sjukhuset utreder händelsen.

– Det pågår en utredning och i och med att det pågår en utredning kan vi inte säga mer, säger sjukhusets presstalesperson.