Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-granskar-aldreboenden-efter-smittspridning/

SVERIGE

Ivo granskar äldreboenden efter smittspridning

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har inlett en tillsyn av äldrevården i Stockholmsregionen och region Sörmland. Detta med anledning av den utbredda smittspridningen av covid-19 på äldreboenden.

– Vi hoppas kunna bidra till att smittspridningen inte fortsätter på samma sätt i andra delar av landet, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo region öst.

Tillsynsmyndighetens granskning startade efter att omfattande smittspridning upptäckts på äldreboenden i de båda regionerna. I Stockholms stad finns smittan på hälften av kommunens 100 äldreboenden, enligt stadsledningskontoret, och över 40 procent av dem som avlidit av covid-19 i regionen har bott på äldreboenden.

Den 18 mars införde kommunen besöksförbud på alla kommunala boenden i huvudstaden, efter att flera fall av corona-smitta konstaterats både bland äldre och bland personal.

Även inom hemtjänsten har smitta konstaterats. Bristen på skyddsutrustning är stor, har äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) tidigare sagt till DN, samtidigt som staden uppges sakna uppgifter om det är så att äldrevård utförts utan skydd.

– Med den här granskningen vill vi uppmärksamma verksamheter på vad som har fungerat och var bristerna finns. Det här handlar främst om ett lärande och ökad kunskap. Vi hoppas kunna bidra till att smittspridningen inte fortsätter på samma sätt i andra delar av landet, så att den här tillsynen kan få effekter på annat håll, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo region öst.

Sörmland är den region i landet med högst andel sjukdomsfall per 100.000 invånare, enligt Folkhälsomyndigheten och smittan konstaterades tidigt i boenden för äldre.

Enligt Anette Nilsson har Ivo fått in synpunkter på smittspridningen via olika kanaler, både genom anmälningar till myndigheten och genom en ny tips-tjänst som gäller just covid-19. Syftet med granskningen är att ta reda på vilka åtgärder som vidtas för att minska och förhindra smittspridningen.

I Stockholm har ett urval av både privata och kommunala verksamheter gjorts. I Sörmland tas kontakten med kommunerna. Ivo kan inte göra platsbesök, och tillsynen görs därför via telefon.

Frågorna handlar om basala hygienrutiner, och vilka förändringar smittspridningen medför, liksom hur personalen känner till rutinerna och följer dem.

– Vi vill ju inte själva bidra till ökad smittspridning, och gör därför inte fysiska besök. Vi tar kontakt med verksamhetschefer, och MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och frågar vilka åtgärder som vidtagits när covid-19 uppkom, och vad man har gjort för att förhindra smittspridningen, säger Anette Nilsson.

Granskningen har inletts som en pilot, som nu ska utvärderas och eventuellt utökas.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt