Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ivo-kritik efter övernattning på station

Socialnämnden i Marks kommun i Västra Götaland får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan ensamkommande barn tvingats övernatta på tågstationen i Kinna.

Enligt anmälan har ungdomar vid flera tillfällen lämnats på tågstationen efter besök på en moské. Vid den tiden på kvällen finns ingen kollektivtrafik till det HVB-hem där ungdomarna bor och personal vid hemmet har vägrat att hämta dem på stationen, uppger SVT Nyheter Väst.

Socialnämnden skriver i ett yttrande att ungdomarna varit införstådda med reglerna och hur tidtabellerna ska läsas. Nämnden anser också att det är omöjligt att hämta barnen i alla lägen. Ivo:s bedömning är att barnens säkerhet och trygghet medvetet äventyrats och kräver nu att socialnämnden redovisar åtgärder som gör att bristerna inte upprepas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.