Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-kritiserar-elma-school-for-omfattande-brister-i-elevhalsa/

Sverige

Ivo kritiserar Elma school för omfattande brister i elevhälsa

Elma school i Rågsved.
Elma school i Rågsved. Foto: Hampus Andersson

Den kritiserade Elma school i Rågsved får nu omfattande kritik även från Inspektionen för vård och omsorg. Skolan brister sitt arbete med elevhälsa och måste redovisa åtgärder för förbättring senast i april.

I somras försökte Skolinspektionen stänga Elma school i Rågsved på grund av omfattande brister. Men ägaren överklagade och får driva skolan vidare i väntan på Förvaltningsrättens beslut.

Den 22 januari i år gjorde Inspektionen för vård och omsorg en tillsyn på skolan, efter ett tips om att det inte fungerade som det ska från en tidigare anställd.

Inspektörerna intervjuade personal och även elever för att ta reda på om reglerna för hälso- och sjukvårdsverksamhet följs.

– Det finns omfattande brister i elevhälsans medicinska insats. Vårdgivaren följer inte de bestämmelser som finns för hälso- och sjukvård, säger Iréne Jägerlöv som är inspektör vid Ivo.

Bland annat saknas det rutiner för journalföring och hantering av personuppgifter, basala saker som är viktiga för patientsäkerheten, enligt Iréne Jägerlöv.

Journalföring är viktig för att man ska kunna följa upp och kontroller de vårdinsatser som görs.

– Syftet är att eleverna ska få en god och säker vård. Då måste det finnas fungerande rutiner, säger Iréne Jägerlöv.

När det gäller hanteringen av läkemedel och vacciner så är Ivo kritisk till att det inte finns tydliga rutiner så att den personal som ska hantera dem vet hur man ska göra.

Även rutiner för remisshantering saknas, enligt Ivo.

– Vi vet alltså inte hur man hanterar sina remisser och vem som förväntas göra vad när en elev remitteras till en annan vårdgivare.

Senast den 14 april ska skolan redovisa sina åtgärder för att komma tillrätta med problemen, enligt beslutet från Ivo. 

Om inte bristerna avhjälps kan myndigheten fatta beslut om föreläggande, med eller utan vite.

Läs mer: 

Kritiserad friskola får miljonbelopp i statsbidrag 

Benjamin Dousa (M): ”Staten måste hålla hårdare i skattebetalarnas pengar” 

Sabuni kräver hårdare tag mot skolor som inte sköter sig 

Lärare får inte ut sina löner – nu begärs den kritiserade skolan i konkurs 

Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever