Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-kritiserar-lasarett-som-lamnade-svart-sjukt-barn-utan-lakare/

Sverige

IVO kritiserar lasarett som lämnade svårt sjukt barn utan läkare

Kritik riktas mot Nyköpings lasarett efter händelse där en svårt tarmsjuk pojke utan läkarassistans fördes till Astrid Lindgrens sjukhus i Solna.
Kritik riktas mot Nyköpings lasarett efter händelse där en svårt tarmsjuk pojke utan läkarassistans fördes till Astrid Lindgrens sjukhus i Solna. Foto: Anna Littorin / TT

En femårig pojke i Nyköping hade så svårt tarmvred att han måste ambulanstransporteras från stadens lasarett till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. En av pojkens föräldrar beskriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hur hon led med sin plågade son under den dramatiska kvällen i juletid 2016. Hon önskar att ingen annan ska behöva råka ut för något liknande.

Rätta artikel

Ingen läkare medföljde ambulanstransporten till Solnasjukhuset. Under de dryga tio milen försämrades femåringens tillstånd kraftigt, enligt IVO, som nu riktar kritik mot lasarettet.

”IVO anser att diagnostik, bedömningar och åtgärder i samband med akutbesöket på Nyköpings lasarett är passivt”, skriver myndigheten i beslutet som nyhetsbyrån Siren begärt ut. Man anser att det funnits ”brister i omhändertagandet av patienten som gör att kraven på en sakkunnig och omsorgsfull vård i enlighet med patientlagen inte tillgodosetts”.

Pojken hade haft buksmärtor i ett dygn när han kom akut till lasarettets barnmottagning sent i december för två år sedan. Snart beslutade en specialistläkare att femåringen behövde kirurgisk vård, men där lämnades barnet utan övervakning i omkring 2,5 timmar.

Vid det laget var pojken slö, blek och medtagen, hade hög puls och fortsatt ont i buken. En ultraljudsundersökning visade då att problemet var tarmvred som orsakats av en så kallad invagination – diagnosen ställdes först efter mer än sex timmar – och ett försök att åtgärda den invikta tarmdelen lyckades bara till en del.

Därför bestämde lasarettets bakjour att barnet behövde sluten vård och det remitterades till specialistsjukhuset Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Pojken fördes dit med blåljusblinkande ambulans. Ingen läkare var med i ambulansen, vilket ledde till att barnets tillstånd vid ankomsten var ”kraftigt försämrat och avancerad intensivvård krävdes i samband med akut kirurgi. Efter lång eftervård tillfrisknar han”, skriver IVO. 

Myndighetens kritik åtföljs av krav på att Nyköpings lasarett klargör sitt uppdrag och ser till att man har nödvändiga resurser och kompetens för att fullgöra det.

I det aktuella fallet, skriver IVO, är övervakningen av pojken ”sparsamt dokumenterad och några dokumenterade transportordinationer finns inte”.

Femåringens förälder motiverar ödmjukt sin IVO-anmälan med att fallet måste uppmärksammas så att man ser till ”att det inte händer någon annan”. Efter en ingående beskrivning av hur hennes son plågades av smärtorna som tarmproblemet orsakade, samt att fara för hans liv rådde efterhand under den långa färden då ingen läkare fanns vid hans sida, skriver hon:

”Frågan vi ställer oss är om detta kunnat undvikas, allt lidande som orsakades min son. Lång väntetid i Nyköping samt en feldiagnos kan ha påverkat att det gick så illa för honom och även vad som skulle kunna ha hänt om han inte hade klarat sig.”