Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-startar-forstudie-om-privata-sjukvardsforsakringar/

Sverige

Ivo startar förstudie om privata sjukvårdsförsäkringar

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Efter DN:s avslöjanden om att patienter med sjukvårdsförsäkringar går före i vårdköer startar nu Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en förstudie för att utreda frågan. 

– Vi ser att privata sjukvårdsförsäkringar ökar, samtidigt som det finns tillgänglighetsproblem i vården, säger Unni Mannerheim, utredare på Ivo. 

DN har avslöjat att vårdgivare låter patienter med privata sjukvårdsförsäkringar gå före patienter som remitterats från regionerna. Problemet är något som bekräftats av Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör.

Efter det har socialminister Lena Hallengren (S) föreslagit lagskärpning, en statlig utredning har tillsatts och S och V inom Region Stockholm vill förbjuda privata vårdförsäkringar inom vårdvalet.

Regionen har också bett Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att utreda om privata vårdgivare låter patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före i den offentligt finansierade vården. Regionen anser nämligen att den själv inte har möjlighet att göra uppföljning i den del av verksamheten som gäller vårdgivarnas avtal med andra. 

Ivo ser nu över förutsättningarna för en vidare utredning.

– Vi har precis inlett en förstudie för att undersöka myndighetens möjlighet att granska privata vårdgivares prioritering av patienter, säger Unni Mannerheim. 

Ni vet inte om ni har möjlighet att granska privata vårdgivare på det här sättet? 

– Vi kommer att kontakta relevanta aktörer och identifiera vilka patientgrupper som skulle löpa störst patientsäkerhetsrisker vid icke-medicinsk prioritering och bedöma möjligheterna att granska det. 

Varför gör Ivo detta? 

– Bakgrunden är att de privata sjukvårdsförsäkringarna ökar och det finns betydande tillgänglighetsproblem i vården. Ur ett patientsäkerhetsperspektiv kan längre väntetider innebära ökade risker.

Förstudien beräknas vara klar i maj. Då ska Ivo ta ställning till om tillsyn av vårdgivare ska utföras.