Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 01:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ivo-startar-granskning-om-tillgang-till-syrgas-pa-aldreboenden/

Sverige

Ivo startar granskning om tillgång till syrgas på äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer att granska tillgången till syrgas och möjlighet att få syrgasbehandling på landets särskilda boenden för äldre. 

– Vi har fått signaler om att äldre inte får tillgång till syrgasbehandling, säger generaldirektör Sofia Wallström.

Under mars, april och maj har 317 anmälningar som har att göra med covid-19 kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Nu inleder Ivo en omfattande tillsyn för att undersöka risker och brister i medicinsk vård och behandling av covid 19-sjuka på svenska äldreboenden. 

Bakgrunden är Ivo:s iakttagelser och medierapportering om att äldre på särskilda boenden bland annat inte får tillgång till syrgasbehandling, vilket är en del av den palliativa vård som Socialstyrelsen i sina nya råd rekommenderar. 

Generaldirektör Sofia Wallström säger till DN: 

– Ja, utöver annat som vi sett så har vi fått signaler om att äldre inte får tillgång till syrgasbehandling som är en del av Socialstyrelsens rekommendationer vid palliativ vård. Oavsett om man behöver palliativ vård eller annan vård, så har man rätt att få den vård man behöver. 

Tillsynen är en fördjupning av Ivo:s nyligen avslutade tillsyn av över tusen verksamheter inom särskilda boenden för äldre, hemtjänst, samt LSS-boenden för vuxna i hela landet – där allvarliga brister konstaterats på vart tionde boende.

Ivo kommer i tillsynen att granska om personer på äldreboenden får vård och behandling utifrån den enskildes behov, om individuella bedömningar om vårdbehov görs och det finns förutsättningar för att ge medicinsk vård till de som inte bedöms ha behov av sjukhusvård, inklusive palliativ vård.

Tillsynen ska påbörjas i nästa vecka och riktas till de som fattar de medicinska besluten för alla särskilda boenden i alla regioner i Sverige.

– Alla som behöver ska få tillgång till en god vård och omsorg. Det gäller alltid, men det gäller också under en pågående kris. Därför vill vi säkerställa att det görs individuella bedömningar för att säkerställa att de medicinska behoven tillgodoses - även hos dem som inte bedöms behöva sjukhusvård, säger Sofia Wallström. 

DN har beskrivit att äldre på landets boenden, enligt anhöriga och läkare, ordineras palliativ vård med läkemedel, trots att syrgas skulle kunna vara en lindring mot andnöd vid covid-19

DN:s granskning visar även att flera regioners riktlinjer explicit säger att syrgas inte ska ges till äldre på äldreboenden vid covid-19.