Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ja till vargjakt i Örebro och Värmland

Vargjakten i Örebro och Värmland kan inledas sedan Kammarrätten i Göteborg i dag, torsdag, upphävt förvaltningsrättens beslut från förra veckan om att jakten ska inhiberas, alltså stoppas tillfälligt.

Länsstyrelserna i Värmland och Örebro län har överklagat inhiberingsbeslutet, liksom även Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund har gjort.

Förvaltningsrätten i Karlstad beslutade i förra veckan att inhibera vargjakten efter en överklagan från flera miljöorganisationer.

Miljöorganisationerna hade tidigare överklagat ett beslut från Naturvårdsverket om att jakten skulle genomföras som bestämt av länsstyrelserna i de båda länen, men utan att nå någon framgång hos Naturvårdsverket. I det beslutet är enligt jaktförordningen Naturvårdsverket sista instans vars beslut inte gick att överklaga.

Miljöorganisationerna ifrågasatte om överklagandeförbudet var i enlighet med EU:s rättsregler.

Och Förvaltningsrätten i Karlstad hänvisade i sitt beslut att tillfälligt stoppa jakten att det var tveksamt om överklagandeförbudet är förenligt med EU-rätten.

Nu har Kammarrätten i Göteborg kommit till motsatt resultat. I EU:s artskyddsdirektiv finns inga bestämmelser om rättslig prövning, och inte heller den så kallade Århuskonventionen som både Sverige och EU har ratificerat är tillämplig, anser Kammarrätten.

I Århuskonventionen finns ett krav att de som uppfyller villkoren för att få överklaga ett myndighetsbeslut ska kunna få det prövat i domstol eller i administrativ ordning.

Kammarrätten hänvisar till ett utslag i EU-domstolen i ett annat ärende om miljöskydd, och anser att det inte går att tolka den svenska jaktförordningen på annat sätt än att Naturvårdsverkets omprövning av länsstyrelsebeslut inte kan överklagas, och att den rättsliga prövningen inte heller måste ske i domstol.

Svenska Jägareförbundet anser att Kammarrättens beslut är bra.

– Det sätter stopp för den här överklagandeprocessen. Vi tycker det står väldigt tydligt i lagstiftningen att frågan inte går att överklaga och det är bra att Kammarrätten kommer fram till samma slutsats, säger förbundsjurist Ola Wälimaa i ett pressmeddelande.

Torbjörn Lövbom, ordförande förbundets rovdjursråd beklagar att det juridiska hanterandet gjort att en vecka försvunnit från jakttiden.

– Men vi hoppas ändå att licensjakten på varg kommer igång så fort som möjligt för att jägarna ska kunna klara av den avskjutning som länsstyrelserna vill ha utförd, säger han.

Tom Arnbom, rovdjursexpert på Världsnaturfonden, WWF, säger till DN att man ännu inte beslutat hur man ska agera.

– Vi ska nu läsa och analysera domen och tillsammans med de andra miljöorganisationerna se om vi över huvud taget kan överklaga, och också se om vi anser att det är värt att överklaga, säger han.

Tom Arnbom påminner om att det pågår en juridisk EU-process mot Sverige om taerätten, rätten att överklaga till domstol. Den processen handlar mindre om vargjakten än om den juridiska frågan, som är en "prestigefråga" för EU.

– Vi får se hur EU reagerar nu. Om det här står sig betyder det att sådan här beslut inte går att överklaga till domstol i Sverige. Och då kanske EU slår till, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.